Monday, June 20, 2016

KUMPULAN2 MEDIA DI ALAM MAYA AMAT PENTING DALAM KESINAMBUNGAN POLITIK.

PARA pemimpin harus mengelakan berkonfrontasi dengan dengan kumpulan media sosial. Mereka adalah individu bebas, ramai dan berangkai. Walau pun mereka bebas tetapi ada hala tuju perjuangannya. Ada yang berwajah dan ada yang tidak berwajah.

PARA pemimpin juga harus mengelakan dari terjerumus dengan kumpulan kumpulan media yang hanya suka mengambil peluang dan akan memberikan impak kepada kredibiliti parti dan pemimpin itu sendiri. Terdapat banyak kumpulan yang hanya memikirkan hal lain dari apa yang seharusnya mereka lakukan.

Antara mereka sebilangan besarnya tidak kenal mengenal antara satu sama lain. Yang menyatukan mereka itu hanya kemana tuju tulisan halamannya. Pengenalannya amat jelas pada desain dan tulisan mereka. Antara media sosial utama adalah fecebook dan blog, web atau portal.

Dalam hal ini saya membicarakan tentang web, portal dan blog. Ketiga-tiga ini saya sebut dalam satu iaitu blog bagi lebih mudah.Web dan portal boleh diadakan ruangan blog.

Blog, apa yang saya perhatikan ada dua laman utama iaitu blog politik dan bukan politik (sosial). Blog politik terbahagi kepada dua iaitu blog pro kerajaan dan blog pro pembangkang.

Blog pro kerajaan dalam bahasa melayu dan Inggeris sebahagian besarnya didukung oleh penulis-penulis melayu yang menyokong kerajaan, parti pemerintah iaitu kerajaan BN dan UMNO-BN

Blog-blog ini lahir sebelum PRU12 tahun 2008 terutama blog pro pembangkang atau Pakatan Rakyat. PRU 2008, blog PR memainkan peranan psywar terpenting melemahkan BN. Kesannya apa terjadi pada PRU 12. Pada ketika itu, penyokong BN tidak pedulikan sangat terhadap propaganda halus bloggers dan peranan sms.

Selepas PRU 12 barulah lahir mendadak blog pro kerajaan. Namun demikian sebilangan besar dikalangan parti-parti komponen BN masih kurang peduli terhadap media ini. Ini kerana sebahagian besar dari kepimpinan terdiri dari orang lama yang bergantung pada media tradisi dan tidak celik IT.

Namun demikian ada sedikit perkembangan dalam Facebook. Itu pun, ada yang setakat buka akaun sahaja tanpa operasi. Kursus yang dijalankan oleh pihak kerajaan terhadap  individu  tidak menepati apa yang berada disekeliling mereka.

Hasilnya , kursus hanyalah untuk pelengkap jadual semata mata. Kegagalan intipati untuk melahirkan blogger, cybertrooper dan pengendali isu tidak kesampaian. Sehingga kini keranaan masih lagi mengamalkan  peperangan maya  yang ketinggalan  5 tahun kebelakang.

Bloggers pro kerajaan mempunyai etikanya tersendiri. Mereka menyokong kerajaan dan partinya. Mereka juga menyokong pemimpin tetapi tidak membuta tuli. Etikanya, sebarang yang disiarkan mesti ada kebenaran.

Namun demikian ada terdapat segelintir penulis upahan yang hidup atas fitnah. Contohnya yang gempar beroperasi di Luar negara sekarang.

Bloggers menyokong kerajaan mempertahankan pemerintahan dengan 1001 gaya tulisan, ilustrasi dan berita. Prinsip mereka mahu kerajaan ditadbir secara bersih dari rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa, gelagat pemimpin yang tidak menguntungkan kerajaan, parti dan rakyat khususnya orang melayu yang selama ini dieksploitasi oleh parti lawan. Mereka berpegang bahawa kerajaan yang bersih akan kekal lama.

Fokus mereka berperang dengan penentang kerajaan, pengkhianat negara dan sebarang bentuk yang mengancam agama, bangsa dan negara. Sasaran utama adalah golongan muda atau generasi baru yang tidak lagi membaca akhbar dari kertas dan jarang menonton media konvensional.

Data terakhir pilihan pembacaan meningkat sekitar 40% dari bahan bacaan adalah media sosial. Lantaran itu semua media cetak telah menerbitkan ‘on line’ masing.

Antara blog pro kerajaan dan blog anti kerajaan melapurkan sesuatu isu yang sama berbeza mengikut kepentingan politik masing-masing. Walaupun mereka berperang dari segi pemikiran tetapi mereka boleh bersama. Blog pro kerajaan memaut blog anti kerajaan. Begitulah sebaliknya. Ada sesuatu isu ia boleh jadi sama bila melibatkan soal-soal kemanusian dan negara.

Bloggers sensitive kepada isu atau berita. Sesuatu yang disiarkan mesti ada asasnya walaupun kadang kala kurang tepat. Tetapi prinsip mereka berpegang kepada kebenaran. Mereka berhubungan dengan berbagai jenis dan lapisan manusia termasuk para pemimpin, ahli perniagaan, rakyat terbanyak, pegawai kerajaan dan berbagai lagi.

Lantaran itu jika sesuatu bahan itu diterbitkan adalah sumber maklumatnya. Jika sesuatu isu yang besar mereka memegang bukti-bukti yang kukuh untuk lebih bertanggung jawab.

Kepada pemimpin, cubalah elakan berlaga dengan bloggers. Jika ada sesuatu yang disiarkan carilah puncanya. Selesaikan secara aman, tertutup dan berunding jika boleh. Paling tidak mendiamkan diri. Jika mengambil tindakan keras, jika sesuatu itu ada asasnya mereka akan membela beramai-ramai.

Sebagai pemimpin tidak dapat lari dari membuat kesilapan. Kadang-kadang dalam proses membuat keputusan dan pergaulan kita fikir baik tetapi ada pihak lain mentafsir ikut lain. Contohnya, dalam masa sama-sama membuat keputusan kerajaan ada pihak secara senyap tidak bersetuju dan ada pihak yang berkepentingan dan ada pihak yang mempunyai agenda tersembunyi. Dihadapan ” yes sir” dibelakang “no sir”. No itulah disalurkan kepada bloggers dengan maklumat yang tepat.

Suatu ketika dahulu, jika seseorang pemimpin bertelagah dengan media cetak atau letronik alamat berkemaslah pemimpin berkenaan untuk meninggalkan kerusinya. Hari ini tambah satu lagi cabang iaitu ‘media sosial- bloggers’.’Cybertrooper’  yang ternyata lebih bahaya dari facebooker.

Cybertrooper adalah kumpulan terlatih yang mempelajari  kendalian isu yang pelbagai. Kumpulan ini dilengkapi dengan ilmu peperangan  maya  dan strategi peperangan maya  yang telah dilakukan sebelum ini  oleh media barat.

Kumpulan “Cybertrooper” ini juga boleh berhadapan dengan apa juga isu dan mengekploitasikan sehingga ianya benar benar memberikan impak yang besar. “Striger” digunakan  untuk menjadikan “fenomena” terhadap sesuatu isu. Selain itu kumpulan ini juga mempunyai kumpulan risikan yang dinamakan “Tracker  and Watcher Group”  yang akan berada dimana mana untuk mendapatkan maklumat.

Ini adalah satu perkembangan baru dalam dunia media menjelang negara maju 2020. Kementerian Penerangan dan Komunikasi sepatutnya mendekati para bloggers dan melayani mereka sebagai jentera penerangan alaf baru. Mereka sebenarnya ada organisasi dan kepimpinannya. Ikutilah susur galurnya.

Dekatilah dan jauhi perselisihan dengan bloggers. Cybertrooper .Perdana Menteri telah cuba mendekati kumpulan ini dan memberi pengiktirafan kepada bloggers pro kerajaan. Mengapa tidak disusuli. Jika tidak ada pengiktirafan pun mereka berjalan juga. Air tetap mengalir kerana ia menjadi resam dunia alaf baru.  …

-RMF7.

Sunday, June 5, 2016

MADEY CANNOT ALLOW BN TO WIN - KHAIRUDDIN.

khairuddin3_620_413_100

Tun Dr Mahathir Mohamad will be campaigning for Pakatan Harapan in the Kuala Kangsar and Sungai Besar by-elections on the Citizens’ Declaration platform, an ally of the former prime minister and Umno president said today.

According to former Umno Batu Kawan chief Datuk Khairuddin Abu Hassan (pic), Dr Mahathir would be aliasing with the federal opposition bloc as he cannot allow the Barisan Nasional (BN) coalition led by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak to secure a win in the June 18 polls.

“Tun Mahathir will definitely campaign in Sungai Besar and Kuala Kangsar on his stand that he cannot allow BN to win,” he told reporters when met at the Sungai Besar nomination centre here today.

Khairuddin, who was seated in the Pakatan Harapan tent, however refused to state if Dr Mahathir would be campaigning specifically under the Pakatan Harapan banner.

“Tun Mahathir would be campaigning indirectly under the Citizens’ Declaration banner. He will campaign at Pakatan Harapan events on the Citizens Declaration platform,” he added, referring to the petition by the Save Malaysia movement headed by Dr Mahathir that seeks Najib’s resignation.

“He would be helping Pakatan Harapan on the virtue of saving Malaysia,” said Khairuddin.

Pakatan Harapan is contesting both federal by-elections through Parti Amanah Negara (Amanah), a newly formed party comprising moderates who left PAS.

The parliamentary Sungai Besar by-election in Selangor will see a three-way contest between BN’s Budiman Mohd Zohdi, PAS’ Dr Rani Osman and Amanah’s Azhar Shukur.

The federal Kuala Kangsar by-election in Perak will see a four-way fight between BN’s Mastura Mohd Yazid, PAS’ Dr Najihatussalehah Ahmad, Amanah’s Ahmad Termizi Ramli and, independent  Izat Bukhary Ismail Bukhary.

- MalaysiaToday/5.6.16

MUHYIDDIN YASSIN: AMBIL TINDAKAN TERHADAP NAJIB.

Image result for muhyiddin yassin


KENYATAAN YB TAN SRI DATO’ HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN
Perdana Menteri dan seluruh anggota kabinet mesti mengambil tanggungjawab sepenuhnya di atas skandal penyelewengan 1MDB yang yang satu demi satu didedahkan oleh pasukan penyiasat antarabangsa. Terbaharu, Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA) mengesahkan berlakunya kegiatan penggubahan wang haram dalam urusniaga BSI Bank di Singapura yang melibatkan 1MDB. Menurut kenyataan yang dikeluarkan pada 24 Mei 2016, FINMA yang menjalankan prosiding penguatkuasaan ke atas pegawai-pegawai BSI Bank di Singapura mendapati kegiatan penggubahan wang haram ini melibatkan urusniaga berjumlah ratusan juta dollar Amerika Syarikat dalam 100 akaun di bank berkenaan.
Siasatan FINMA mendapati dalam tempoh antara 2011 hingga April 2015, pihak bank telah gagal mengenalpasti urusniaga-urusniaga dalam skala besar yang berisiko tinggi mahupun menjelaskan sumber aset-aset yang diurusniaga. Kesemua urusniaga ini adalah berkaitan dengan perniagaan yang melibatkan individu-individu yang terdedah secara politik (politically exposed persons) yang mempunyai hubungan dengan 1MDB.
Beberapa fakta penting yang didedahkan oleh FINMA menunjukkan pihak bank bersubahat dalam kegiatan penggubahan wang haram yang berlaku dalam skala yang besar. Antaranya:
· Pihak bank berpuashati dengan penjelasan pelanggan, iaitu individu yang mempunyai hubungan dengan 1MDB, bahawa deposit berjumlah AS$20 juta dollar (RM81.6 juta) adalah ‘hadiah’;
· Sejumlah AS$98 juta dollar (RM400 juta) dikreditkan dalam satu akaun tanpa dijelaskan latrabelakang komersilnya;
· Dalam banyak kes, terdapat bukti urusniaga ‘pass-through’ yang membayangkan berlakunya kegiatan penggubahan wang haram. Dalam satu kes, sejumlah AS$20 juta dollar (RM81.6 juta) dipindahkan ke dalam beberapa akaun di bank berkenaan pada hari yang sama sebelum dipindahkan ke dalam akaun di sebuah bank lain; dan
· Pihak bank menjalankan urusniaga-urusniaga lain yang melibatkan sejumlah wang yang serupa walaupun dalam sesetengah kes penjelasan dan dokumen kontrak yang diperolehi adalah bertentangan dengan tujuan akaun-akaun berkenaan dibuka.
Kesemua fakta ini menunjukkan telah berlaku aktiviti penggubahan wang haram dalam skala besar yang melibatkan wang berjumlah ratusan juta dollar dalam urusniaga yang dikaitkan dengan 1MDB. Peguam Negara Switzerland, Micheal Lueber, sebelum ini telah mendedahkan bahawa sejumlah AS$4 billion dollar (RM16.3 billion) wang 1MDB dikhuatiri telah dilesapkan (misappropriated). Selain itu, berdasarkan laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara, sejumlah AS$7 billion dollar (RM28.6 billion) tidak dapat dikesan, atau dalam erti kata lain telah lesap. Adakah pendedahan FINMA mengenai aktiviti penggubahan wang haram di BSI Bank di Singapura adalah sebahagian daripada wang 1MDB yang dikatakan telah lesap itu?
Selain itu, Wall Street Journal telah mendedahkan sekeping surat daripada Bank Negara Malaysia kepada Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara, YB Dato' Hassan Ariffin. Surat ini mengesahkan bahawa syarikat Good Star Limited yang telah menerima bayaran sejumlah AS$1.03 billion dollar (RM4.2 billion) daripada 1MDB adalah milik Jho Low iaitu kenalan rapat anak tiri Perdana Menteri, Riza Aziz, yang kini sedang disiasat oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat kerana membeli hartanah bernilai ratusan juta dollar di negara itu dengan menggunakan sumber dana yang diragui.
Ini adalah bukti penyelewengan terbesar dalam skandal 1MDB. Bagaimana bayaran yang sepatutnya dibuat kepada syarikat usahasama 1MDB dan Petrosaudi telah dimasukkan ke dalam akaun sebuah syarikat milik individu yang tiada kaitan dengan usahasama tersebut. Lebih mencurigakan individu ini mempunyai kaitan rapat dengan keluarga Perdana Menteri dan diketahui menjadi orang perantara dalam urusan-urusan 1MDB yang melibatkan Perdana Menteri sendiri. Saya menggesa supaya pihak berkuasa di Malaysia bersikap lebih telus dan serius dalam menjalankan siasatan ke atas 1MDB. Agak malang apabila pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sehingga ke hari ini tidak diberikan kebenaran untuk mendapatkan Mutual Legal Assistance (MLA) bagi mengumpul bukti-bukti mengenai penyelewengan1MDB dan SRC International di luar negara.
Agak malang juga apabila Peguam Negara mendapati tiada apa-apa bukti salahlaku yang membolehkan pihaknya mendakwa mana-mana individu yang terbabit dalam skandal 1MDB. Sedangkan hasil siasatan FINMA ke atas BSI Bank menunjukkan terdapat bukti-bukti salah-laku yang kukuh untuk mendakwa dan seterusnya mensabitkan pihak-pihak yang berkenaan dengan kesalahan jenayah. Malah, pihak berkuasa Singapura juga telah mendakwa seorang pegawai bank BSI dan mengarahkan bank berkenaan ditutup kerana penglibatan dalam skandal kewangan yang membabitkan 1MDB. Kegagalan Jabatan Peguam Negara menemui apa-apa bukti kesalahan jenayah dalam kes ini hanya akan menjejaskan kewibawaan institusi itu dan juga agensi-agensi lain yang terlibat dalam siasatan ke atas 1MDB.
Malah, lebih malang sebahagian besar anggota kabinet yang saya tahu mempunyai maklumat mengenai penyelewengan yang berlaku di dalam 1MDB, khususnya yang melibatkan Perdana Menteri, diam seribu bahasa. Tiada seorangpun yang berani tampil menyatakan kebenaran, malah ada kalangan mereka yang lebih selesa bersekongkol mempertahankan kemungkaran. Ini adalah episod paling hitam dalam sejarah kepimpinan negara kita. Mereka yang memilih untuk mempertahankan kemungkaran dan melindungi kebatilan sebenarnya tidak layak untuk memimpin.
Dengan pendedahan hasil siasatan oleh FINMA dan pendakwaan kesalahan jenayah ke atas seorang pegawai BSI Bank oleh pihak berkuasa Singapura, adalah amat aneh lagi menghairankan jika pihak berkuasa di Malaysia masih gagal menemui sebarang bukti bagi mendakwa individu-individu yang terbabit dalam skandal rasuah 1MDB.
Saya mengulangi penegasan saya sebelum ini bahawa Perdana Menteri mesti mengambil tanggungjawab sepenuhnya di atas segala penyelewengan yang berlaku dalam syarikat 1MDB kerana beliau selaku Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB terlibat secara langsung dalam membuat keputusan-keputusan transaksi syarikat. Kerana penyelewengan inilah 1MDB menanggung liabiliti berjumlah RM53 bilion pada masa ini yang sekiranya tidak dapat dibayar oleh syarikat, maka akhirnya kesemua tanggungan ini terpaksa dibayar oleh kerajaan menggunakan wang cukai yang dikutip daripada rakyat. Akhirnya rakyat terpaksa menanggung beban akibat penyelewengan yang dilakukan oleh Perdana Menteri.
Ini sesuatu yang amat tidak adil. Jika tiada sebarang tindakan diambil ke atas Perdana Menteri dan individu-individu lain yang terlibat di dalam skandal ini, maka rakyat tidak mendapat pembelaan yang sewajarnya, malah akan terus ditindas. Dalam keadaan yang terdesak ini, kita tidak boleh menolak kemungkinan bahawa banyak lagi kantung negara akan dikebas semata-mata untuk menutup lubang besar yang dibuat oleh 1MDB. Sedangkan para petualang yang menyeleweng wang negara terus dibiarkan bebas menikmati hasil yang diperolehi secara haram.
TAN SRI DATO’ HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN
Mantan Timbalan Perdana Menteri
 
- Jelapang.

PERGINYA LAGENDA TINJU DUNIA.

Dunia tinju hari ini meratapi pemergian lagenda tinju dunia, Muhammad Ali atau nama sebenarnya Cassius Marcellus Clay yang telah meninggal dunia hari ini. Berita pemergian Allahyarham disahkan sendiri oleh ahli keluarga beliau yang berkumpul di sebuah hospital di Pheonix, Arizona, Amerika Syarikat, kerana masalah pernafasan.

Dalam satu kenyataan, Laila, anak perempuan Muhammad Ali yang juga bekas juara tinju wanita dunia memberitahu, “Setelah 32 tahun beliau bertarung dengan penyakit Parkinson, beliau hari ini pergi dengan tenang”.

download (2)

Sebelum ini, beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab pernah menyiarkan kematian Muhammad Ali namun ianya dinafikan oleh ahli keluarga beliau. Malah, beliau sempat menonton filem mengenai dirinya beberapa tahun yang lalu dan telah muncul beberapa kali dalam program bual bicara di Amerika Syarikat.

Sepanjang karier beliau, beliau berjaya memenangi tali pinggang kejuaraan heavyweight dunia sebanyak 3 kali dimana akhirnya beliau dinobatkan sebagai petinju yang tidak mungkin dikalahkan pada tahun 1974.

Beliau telah memeluk agama Islam pada tahun 1964 dan menukar namanya kepada Muhammad Ali walaupun pada ketika itu, sentimen perkauman dan agama begitu menebal dikalangan warga kulit putih Amerika.

Kejuaraan beliau juga pernah dilucutkan pada 1967, tiga tahun setelah memenangi kejuaraan tali pinggang heavyweihht dunia pertamanya, hanya kerana beliau enggan menyertai kerahan tenaga tentera Amerika dalam kempen Perang Vietnam pada tahun berkenaan. Walaupun beliau berusaha menentang hukuman ini, namun Mahkamah Tinggi Amerika mengekalkan hukuman ini.

download (3)

Siapa yang dapat melupakan pertarungan beliau dengan Joe Frazier yang merupakan antara pertarungan paling epik dalam sejarah tinju dunia. Pertarungan yang diadakan di Manila, Filipina ini digelar “The Rumble In The Jungle” yang menyaksikan buat pertama kalinya, jutaan manusia melekat dikaca televisyen hanya mahu menyaksikan pertarungan epik ini.

Kini, pengungkap kata-kata “Float Like a Butterfly, Sting like a bee” (melayang seperti rama-rama, menyengat seperti lebah) telah pergi meninggalkan kita. Hanya tarian san tumbukan padunya sahaja yang masih kekal dalam ingatan kita, itupun menerusi dvd koleksi pertarungan beliau.

Al Fatihah kepada Muhammad Ali.

-PRU14.

Monday, May 23, 2016

ORANG KATA CINA KUAT MENIPU.

Orang kata Cina kuat menipu

Tak ramai orang bukan Islam dan Melayu yang saya kenal sepanjang saya membesar hinggalah ke hari ini. Membesar dalam jagaan pasangan yang berasal dari tempat orang-orang kampong di Besut, Terengganu dan Kelantan, kalau ada apa-apa pun cuma sebab nak beli kasut di Tanah Merah.

Walaupun kerap berpindah dan pernah paling lama tinggal di Rawang, Selangor selama empat tahun, saya masih, dengan amat sukar, cuba mengingat nama seorang rakan kaum India sebelah meja yang enggan membantu saya belajar bahasa Inggeris sedang saya terseksa mempelajarinya.

Ya, saya amat sukar nak menyebut nama-nama orang bukan Islam dan Melayu yang saya pernah kenal, kecuali mungkinlah beberapa orang ketika saya sudah besar seperti Encik Lamat Nyalau, penolong ayah saya ketika di Miri, Prof. Madya Dr. George P. Joseph, pensyarah di universiti saya, Cik Rani, pensyarah Anatomi baharu kami di sini dan Dr. Chong, pensyarah psikiatri di universiti kami juga.

Memang sudah jadi makanan harianlah bila nak pergi kedai, selalu dipesan “Tak payah pergilah workshop Cina tu, kuat menipu. Dia kata kena tukar tayar dah bocor padahal elok je lagi!” dan “Cina tu nak kumpul duit kayakan orang dia je. Kita ni tak lama merempatlah jawabnya,”.

Namun secara fitrahnya, semakin banyak kita belajar seiring umur, semakin banyak makna yang ingin kita cari; adakah Cina memang dilahirkan ingin berhijrah dan merampas hak orang? Memang mereka suka menipu dan memonopolikah?

Akhirnya, jalan pada menemui persoalan itu ditemui juga apabila seorang kenalan di Facebook, Hafodz Baharom memperkenalkan saya kepada kumpulan Aura Merdeka, Ikatan Sejagat (AMIS) yang mengumpulkan rakyat Malaysia pelbagai kaum dan latar belakang hidup yang diasaskan oleh saudara Tariq Ismail bagi menggalakkan dialog sihat bagi menghilangkan prejudis dan mencari jalan tengah.

Walaupun tidak lama di sana memandangkan saya telah membuang akaun Facebook saya sementara ini, sepanjang berdialog di sana, cukup banyak pencerahan saya temui.

Mungkin ramai Melayu tidak percaya, namun hakikatnya di kota ini, orang Cina dan India juga selalu juga ditipu jika tidak bijak berurusan di pusat-pusat servis kenderaan yang juga dimilikibukan Islam dan Melayu.

Hakikatnya, segregasi kaum masih lagi ketara antara kita. Hari ini kita masih lagi melihat banyak masalah dalam urusan yang melibatkan lebih daripada satu kaum sebagai isu kaum berbanding melihat isu itu sendiri secara objektif.

Adakah patut setelah hampir 60 tahun merdeka kita masih gagal membezakan “Cina menipu” dengan ketamakan golongan peniaga?

Kawan sekolah rendah yang enggan menolong saya belajar bahasa Inggeris ketika di sekolah redah dahulu, adakah kerana dia daripada kalangan kaum India yang “enggan menolong Melayu” atau dia cuma seorang murid pandai yang sombong?

Sebab inilah penilaian ramai antara kita amat memalukan apabila disiarkan berita pergaduhan di Plaza Low Yat baru-baru ini.

Memanglah pergaduhan itu sesuatu yang serius tetapi sebagai warga Malaysia yang sepatutnya sudah matang pembentukan bangsanya, lebih-lebih lagi warga kota pula, bagaimana boleh kita terima penilaian isu ini dengan kaca mata kaum?

Mengapa perlu diketengahkan “Cina memang suka menipu gajet di Low Yat” dan “Melayu miskin sebab itu suka mencuri”? Lawak sungguh kita tak boleh melayan mereka seperti orang-orang dewasa dan menhina daya intelektual diri sendiri dengan mengaitkan kaum dengan jenayah.

Pada skala besar, mungkinlah boleh dikaitkan sedikit sebanyak dengan kaum; contohnya statistik penagihan dadah. Itu pun sebenarnya dipengaruhi besar faktor sosioekonnomi. Tetapi untuk menilai kes per kes, biarlah siasatan dan penroses pengadilan mengikut jalan undang-undang yang sah mengambil tempat.

Atas sebab sesuatu yang malang terjadi dalam hubungan antara kaum ketika mula-mula merdeka tidak mewajarkan kita meneruskan cerita malang dahulu dan berputus asa membuka lembaran baru hubungan etnik ini.

Banyak lagi hal yang lebih besar untuk dibincangkan besar-besaran berbanding satu kes untuk diuar-uarkan sebagai “masalah hubungan”. Ironinya, kecendurangan membesar-besarkan hal sebeginilah sebenrnya bukti masalah hubungan kaum itu sendiri.

Jika kita benar-benar serius ingin memulihkan ketengangan kaum ini, banyakkanlah menyertai dialog dan aktiviti yang dianjurkan oleh banyak pihak seperti ziarah rumah ibadat oleh Kavyan dan program-program lain anjuran Gerakan Bertindak Malaysia (GBM) dan Negara-Ku, sebagai contoh. Untuk kesan jangka masa panjang, adalah amat baik untuk kita menyokong usaha positif phak seperti Majlis Tindakan Ekonomi Melayu Bersatu (MTEM) dalam meningkatkan jurang sosioekonomi kaum Melayu dan Bumiputera agar dapat memberi buah positif hubungan antara kaum.

Menjelang akhir Ramadan dan menuju sambutan Hari Raya Fitrah ini, seharusnya kita kurangkan menyemai kebencian dan semarakkan muhibbah, selari dengan fitrah manusia yang saling saying-menyayangi.

- FMT.

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik