Sunday, May 16, 2010

Sebelum Nasi Menjadi Bubur

Berita terkini keputusan PRK P212 Sibu yang diterima sebelum distiharkan secara resmi. BN kalah dengan kelebihan undi dipehak lawan sebnayak 87 undi. Sentimen perkaauman dan ugama yang dimainkan oleh DAP nampaknya mengena. Perlu diingat, lebih 60% pengundi Sibu adalah terdiri dari kaum China.

Orang Melayu wajar menyedari trend ini. Kaum Cina akan mengundi DAP sekarang kerana mereka sudah sedar bahawa tidak membawa makna bagi mereka menguasi 70% ekonomi Malaysia sahaja. Mereka kini mahu memerintah Malaysia sebgaaimana sudara mara mereka di Singapura.

Mereka sedar kaum Cina tidak akan dapat memerintah Malaysia melalui parti MCA dan Gerakan didalam BN. Kaum Cina hanya akan boleh memerintah Malaysia melalui parti DAP. DAP juga jika bersendirian mustahil mereka akan dapat menguasai politik Malaysia. Oleh itu inilah masanya untuk mereka mengambil kesempatan sepenuhnya sementara ada keldai-keldai PAS menyokong mereka mendapatkan undi orang2 Melayu. PAS akan hanya akan menjadin tukang anggok kepala dengan apa juga tindakan DAP. Terbukti apa yang sedang berlaku di Pulau Pinang dan Selangor sekarang.

Kalau senerio ini berterusan, tidak mungkin Pakatan Rakyat akan menang besar di PRU13 nanti. Kiranya itu terjadi, Malaysia akan menjadi sebuah negara republik seperti Singapura. Kaum Bumiputera akan jadi pengemis di negara sendiri seperti apa yg berlaku keatas Melayu Singapura. Pakatan Rakyat yang dikepalai oleh DAP akan mengubah perlembagaan untuk mencapai cita-cita kaumnya. Pada masa itu nanti orang Melayu akan menangis.

Siapa yang akan kita persalahkan ketika itu. Tidak boleh kita menyalahkan orang lain, kecuali kita sendiri. Dalam perancangan PAS, mereka mungkin hendak memperbodohkan DAP satu hari nanti, tetapi perkiraan mereka amat salah dan meleset, kerana DAP lebih cerdik dari PAS dalam hal tipu helah dan berpolitik. Ingat, penasihat DAP ialah big brothernya di selatan tanahair.

Renungkan dan fikirkanlah wahai anakbangsaku. Tidak ada jalan lain untuk mengatasi masaalah ini kecuali bersatu, demi memelihara kesejahtraan dan masa depan ugama dan bangsa sebelum nasi menjadi bubur. Kalau kaum lain boleh bersatu mengapa kita tidak.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik