Wednesday, June 30, 2010

Sedap Mulut Dia Sahaja40 ulama yang baru-baru ini menyertai UMNO digelar sebagai ulama sekular, kerana mereka tidak berpegang kepada ajaran Islam sebenar dan menolak perjuangan Islam yang dibawa Pas. Itu kata Nik Aziz. Di dalam al-Quran golongan ulama yang tidak berpegang kepada ajaran Islam dan orang yang menentang Rasulullah dianggap sebagai golongan munafik. Munafik ini gelaran al-Quran. Al-Quran bahagikan manusia ini kepada tiga kumpulan iaitu mukmin, munafik dan kafir. Kalau nak gelar mereka munafik... saya tidak berapa suka. Ia boleh menimbulkan naik darah... tak payah gelar munafik, gelar sekular sudahlah. Tambah beliau.

Nik Abdul Aziz juga tidak merasa pelik dengan apa yang berlaku kerana sewaktu zaman Rasulullah juga perkara yang sama berlaku.

Nik Aziz turut menyifatkan golongan terbabit sebagai mangsa bagi kempen kerana semasa di kampus mereka tidak dibenarkan berpolitik. Mereka ini mungkin jadi mangsa. Semasa di kampus tidak boleh berpolitik. Kempen dalam kampus tak boleh, tidak boleh terlibat dengan politik, jadi pelajar-pelajar di dalam kampus ini buta politik. Bila habis kampus, pelajar keluar mereka meraba-raba kerana mereka tak biasa dengan politik. Boleh jadi mereka ini mangsa kempen jangan berpolitik dalam masa kampus.

Mengulas mengenai kemungkinan ulama itu tertarik dengan nilai islam yang diterapkan UMNO, beliau enggan mengulas lanjut. Itu saya tak tahu. Itu kena tanya dia la. Yang tentunya itu bukan laluan nabi. Bukan laluan Siddiqin, Syuhadah dan solihin. Laluan nabi ialah tauhid kepada Allah,” katanya.

By: Wajabangsa/30.6.2010

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik