Tuesday, July 27, 2010

3812 WN Bangladesh dihalang masuk.

Ketua Pengarah Imigresen Malaysia, Datuk Abdul Rahman Othman telah mengumumkan iaitu sepanjang tempoh enam bulan tahun ini, Jabatan Imigresen telah menolak kemasukkan seramai 3812 warganegara Bangladesh kerana disyakki datang kenagara ini bukannya sebagai pelancung tetapi cuba bekerja secaara tidak sah.

Selain Bangladesh dalam tempoh yang sama, Jabatan Imigresen telah juga menolak kemasukkan seramai 812 wrganegara India, 361 warganegara Pakistan, 295 warganegara Nigeria dan 112 warganegara Vietnam. Diucapkan syabas diatas kejayaan ini.

Diakhir-akhir ini, kita sering disajikan dengan tangkapan-tangkapan pelayan kelab malam dan pelacur-pelacur dari negara China. Terbaharu seramai 28 orang pelayan kelab malam, yang terdiri seramai 22 warganegara China, Indonesia dan Vietnam berumur dalam lingkungaan 25 hingga 36 tahun. Mereka ditangkap disebuah pusat hiburan di Jalan Macalister, Pulau Pinang dalam satu operasi cegah maksiat bermula pada pukul 12:30 malam hingga 2:00 pagi.

Mereka berjaya ditangkap, walaupun cuba melarikan diri. Rata-rata mereka melakukan kesalahan Imigresen dengan menyalahgunakan Pas Lawataan (Social), yangmana mereka dilarang bekerja, apatah lagi menjalankan kegiatan maksiat dan tidak bermoral.

Dalam kenyataan awal, Ketua Pengarah Imigresen mendakwa tindakan menolak kemasukkan warganegara Bangladesh, India dan sebagainya adalah kerana Pegawai-pegawai Imigresen dipintu masuk dapat menghidu dan tahu niak mereka datang kenegara ini. Hairannya, mengapa pula mereka gagal menghidu dan mengesan maksud dan tujuan kedatangan pelacur-pelacur asing ini.

Kalau kita biasa ke KLIA atau LCCT, kita akan mudah berjumpa dengan pelacur-pelacur ini sama ada yang baru tiba ataupun hendak pulang. Rasanya orang-orang kampung pun boleh mengenalpasti jenis-jenis manusia ini dan tidak perlu mata perofesional untuk mengecamnya. Dalam hal ini Ketua Pengarah Imigresen, tidak pula menyebut berapa ramai perempuan-perempuan asing yang ditolak kemasukkan diatas sebab-sebab disyakki hendak masuk menjadi pelacur dan pelayan kelab malam. Mungkinkah Jabatan Imigresen gagal dalam aspek ini?

Sumbar: Utusan Melayu/27.7.2010

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik