Wednesday, July 28, 2010

GRO Asing Tertangkap Isteri Warganegara

Dilapurkan seramai 6 lelaki warganegara Malaysia hadir di Balai Polis Jalan Patani, Pulau Pinang membawa bersama-sama mereka sijil perkahwinan dan mengakui diantara 28 orang perempuan asing yang tertangkap didalam "ops noda" olih pihak Polis adalah isteri mereka.

Kesemua 28, yang berumur antara 20 hingga 30 tahun itu, terdiri dari 22 warganegara China, 4 Indonesia dan 2 warganegara Vietnam telah tertangkap disebuah pusat hiburan di Jalan Macalister, Pulau Pinang. Kesemua 6 lelaki berkenaan telah diarahkan pulang kerana perempuan-perempuan yang tertangkap tersebut kini ditahan selama 14 hari untuk tujuan penyiasatan kerana disyakki bekerja sebagai GRO.

Tindakan pehak Polis adalah betul. Kesemua perempuan tersebut, terutama yang dikatakan isteri kepada warganegara wajar disiasat. Tidak dapat dinafikan terdapatnya istilah 'marriage of conveniances". Bukan sahaja dokumen atau sijil perkahwinan perlu disemak ketulinannya, malah ketulinan perkahwinan itu sendiri wajar disemak ketulinannya. Kalau kemudiannya ada yang melakukan keslahan, tindakan mahkamah wajar diambil tanpa mengambil kira siapa mereka.

Pehak Polis juga sewajarnya mengambil tindakan terhadap tuan punya pusat hiburan, juga tuan punya premis hiburan tersebut. Mereka tidak bolih dibiarkan tanpa tindakan kerana mereka pasti tidak akan serik dan akan mengulangi perbuatan tidak bermoral tersebut.

Diakhir-akhir ini, seolah-olah pihak berkuasa tidak dapat mengawal akan kewujudan pusat-pusat hiburan, rumah-rumah urut yang menyediakan perkhidmatan GRO warganegara asing. Tempat-tempat sebegini ujud seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Diberitakan, di Selangor sahaja ada terdapat sebanyak 7000 tempat-tempat sedemkian.

Syabas Pasukan Polis.
BY: Wajabangsa/28.7.2010

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik