Friday, July 30, 2010

Mereka Semangkin Terdesak

Kini kian jelas dilihat bahawa PKR dan Pas semangkin terdesak untuk menguasai negara. Terdesak untuk menjadi Perdana Menteri. Terdesak untuk mengambil alih Putrajaya dari Barisaan Nasional yang telah bertapak selama lebih 50 tahun memerintah negara. DAP sememangnya sedar dan tahu akan kelemahan-kelemahan PKR dan Pas ini. DAP tahu tanpa bantuan mereka, tidak mungkin impian PKR dan Pas itu akan tercpai. Amat jelas, kata pemutus untuk merialisasikan impian PKR dan Pas itu adalah DAP. Justru apa juga yang dilakukan DAP, walaupun ianya menjejaskan maruah agama dan bangsa sendiri, PKR dan Pas tidak akan berani bersuara. Hakikatnya mereka adalah seperti anjing suruhan DAP.

Baru-baru ini dengan celuparnya DAP Tony Phua mencadangkan agar pemberian diskaun bumiputra dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah dimansuhkan. Cadangan ini telah diterima baik olih Menteri Besar yang mewakili parti PKR. Cadangan tersebut telah dibantah olih Barisan Nasional dan Pas. Persoalannya, apakah bantahan Pas itu ikhlas untuk memperjuangkan hak bangsa atau hanya sekedar lakonan untuk meyakinkan penyokong-penyokong sendiri bahawasanya Pas masih berkuasa, walaupun pada hakikatnya tindakan mereka itu tidak ubahnya seperti anjing menyalak bukit. Lakonan-lakonan Pas sebegini bukanlah satu perkra yaang baru bagi kita. Sebagai contoh, dalam kes penjualan arak, pembukaan ladang babi, premis rumah urut dan sebagainya. Pada mulanya sahaja mereka bersuara menentang tetapi akhirnya tunduk mengalah dan layu.

Di Selangor, semua orang tahu, Pas hanyalah seperti melukut ditepi gantang. Masuk tidak bertambah dan keluar tidak berkurang. Hakikatnya Pas hanya menjadi pak turut dan pak hanggok sahaja dalam pentadbiran PR. Pas dan PKR telah dirantai seperti anjing olih DAP. Rasanya tidak keterlaluan kalau dikatakan bahawa cadangan Tony Phua itu sebenarnya bukan cadangan, malah satu arahan kepada PKR dan Pas untuk melaksanakannya. Kita tunggu dan lihat, apakah tindakah susulan Pas dalam penentangannya terhadap cadangan Tony Phua Itu. Apakah penentangan tersebut kelak akan memakan diri sendiri. Inilah politik, apa jua yang tidak diduga, semuanya mungkin berlaku.

Tertarik juga pendapat yang diutarakan dalam blog Minda Intelek Melayu tulisan Dr Novandri. Beliau menulis, bahawa keseluruhan episod ini mungkin lakunan semata-mata untuk mereka mengujudkan persepsi kononnya Pas Selangor berkemampuan menjinak dan meyakinkan DAP Tony Phua supaya menarik balik kenyataannya itu. Dengan ini Pas Selangor akan dilihat sebagai penyelamat Melayu di Selangor dan dalam masa yang sama imej Pas Selangor bolih meningkat.

By: Wajabangsa/30.7.2010

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik