Tuesday, July 27, 2010

Nik Aziz Takabur

Nik Abdul Aziz Nik Mat dilihat semakin takabur apabila beliau mengecam keras ulama yang dikatakan menjadi perantara kepada kerjasama antara UMNO dan Pas. Beliau juga sering mengecam mana-mana pemimpin atau pihak yang tidak bersetuju dengan pendapatnya

Beliau agak terlupa bahawa Islam menuntut umatnya sentiasa menjalin hubungan persaudaraan dan mengeratkan silaturahim. Terbaru, Nik Abdul Aziz menyifatkan sesiapa sahaja yang cuba menjadi orang tengah untuk parti itu mengadakan perbincangan dengan UMNO sebagai hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong. Nik Abdul Aziz juga menegaskan bahawa Pas tidak memerlukan peranan sesiapa untuk menjadi orang tengah sekiranya parti itu mahu berbuat demikian.

Kenyataan Nik Aziz itu dibuat ekoran Tan Sri Harussani Zakaria menyatakan kesediaan beliau untuk terus menyatupadukan orang Islam dan Melayu di negara ini. Walaupun ada pihak yang tidak menyenanginya tetapi terdapat beberapa pemimpin kedua-dua parti itu yang bertemu dengannya untuk berbincang dan meminta pandangan ke arah menjayakan perpaduan.

Ramai berpendapat, Tan Sri Harussani cuma menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang mufti dan ketua ugama. Tindakannya adalah berdasarkan ajaran agama bagi menyatukan umat Islam di negara ini. Agama Islam juga menyuruh sekiranya dua bersaudara bergaduh, mereka perlu didamaikan. Inilah yang dilakukan oleh Harussani sebagai seorang pemimpin agama.

Kalaulah Nik Abdul Aziz merasakan dirinya juga seorang ulama, beliau sewajarnya tidak bersikap demikian. Persoalan NiK Aziz tidak mahu perpaduan itu masaalah beliau, tetapi beliau sepatutnya mengambil kira bahawa masalah perpaduan ini adalah kehendak majoriti rakyat Islam Malaysia yang mahu kita bersatu untuk memastikan orang Islam kembali kuat di negara sendiri.

By: Wajabangsa/27.7.2010

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik