Thursday, December 23, 2010

Jangan Manipulasi Keadaan Sampai Cederakan Perpaduan Rakyat

Oleh: Muncul Kembali.

MALAYSIA sebuah negara Islam dengan majoriti penduknya yang pelbagai kaum, adat resam, budaya dan anutan adalah adalah beragama Islam.

Pendominan kerajaan yang memeintah juga adalah yang diketuai oleh tokoh beragama Islam dan ketua pembankang di Dewan Rakyat juga beragama Islam.

Islam telah menyedia kreteria orang yang halal dan haram dilantik sebagai pemimpin.

Sebanyak 131 hadis boleh dijadikan bahan rujukan kepada mereka yang ini menjadi pemerintah sebagaimana yang terkandung dalam kitab Terjemahan Hadis Shahih Bukhari Jilid I,II,III dan IV.

Manakala 93 hadis pula tentang tatacara pemerintahan, terkandung dalam kitab Terjemahan Hadis Shahih Muslim Jilid I,II,III dan IV, patut dijadikan rujukkan bagi memastikan pemimpin dan bentuk kepimpinan bukan sahaja boleh diterima oleh umat Islam tetapi juga yang bukan Islam kerana keadailan Islam untuk semua.

Yang pelik, malang dan amat dukacitanya ialah apabila mereka yang ingin jadi pemimpin walaupun beragama Islam boleh menggunakan dakwaan/pembohongan untuk mencari pengaruh, misalnya dengan mengaitkan Apco Worldwide mencipta gagasan 1Malaysaia dan One Israel.

Walhal keadaan sebenarnya bukan begitu apabila Ketua Eksekutif Rantau Eropah, Timur Tengah dan Asia, Bard Staples menyebut firma itu dilantik oleh jkerajaan Malaysia menyediakan khidmat komunikasi manakala akuan bersumpah bekas penasihat politik Perdana Menteri Israel, Ehud Barat dan terlibat mencipta One Israel iaitu M. Shrum turut menolak sebarang pemnbabitan Apco dengan slogan negaranya.

Walaupun mengeksploitasi mahu pun memanipulasi keadaan bagi merebut peluang laba berganda, termasuk bagi tujuan kepentingan politik dibolehkan dan tidak salah kerana keupayaan mengeksloitasi dan memaniplasi itu sendiri adalah bukti kebijksanaan dalam merebut dan mengisi peluang, namun pengeksploitasian dan pemanipulasian tidak boleh melampau.

Kepada musuh-musuh kepimpinan kerajaan yang ada, isu Apco dan apa jua isu, keadaan dan peluang untuk diekspoitasi dan dimanipulasikan supaya rakyat selaku pengundi hilang sebab dan alasan untuk terus memberi mandat kepada parti pembentuk kerajaan sedia ada kena mengutamakan apa yang dihalalkan oleh Islam.

Memang tidak boleh dinafikan isu yang sangat sensitif itu boleh menumbangkan kerajaan. Kerana itu tidak ada semacam usaha pembangkang untuk meredakan keadaan bila ada isu walaupun ianya membahayakan negara, sebaliknya diambil kesempatan untuk mengapi-apikannya supaya kerajaan 'terkapik' dan 'tersepit' keranannya.

Tetapi harus diingat, belum tentu kerajaan dari parti baru cukup berkapasiti untuk memulihan keadaan yang mencapai tahap kualiti pentadbiran kerajaan yang sedia ada. Berteori dan beretorik cukup mudah tetapi pelaksanaannya bukan seperkara senang. Pengalaman amat penting dan ianya tidak dimiliki oleh kerajaan baru.
by melikapakjangak

1 comment:

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik