Monday, May 27, 2013

PERHIMPUNAN PEMBANGKANG HANYA SARKAS POLITIK.

SELEPAS mengadakan lapan perhimpunan haram sebelum ini di seluruh negara, semalam mereka meneruskan acara songsang itu di Petaling Jaya dengan hujah utama berlaku penipuan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Seperti biasa yang menjadi sasaran serangan mereka ialah Barisan Nasional (BN), Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Penulis tidak berhasrat menyentuh jumlah yang hadir, pembangkang berbangga untuk menyatakan berapa sahaja jumlah kehadiran tetapi apa yang ingin dipersoalkan adakah ia memberi manfaat kepada rakyat dan negara secara keseluruhannya.

Perhimpunan haram yang diadakan oleh pembangkang itu tidak lebih daripada 'sarkas politik' bagi melahirkan perasaan tidak puas hati serta mengubat hati yang tidak mampu menerima kekalahan dalam pilihan raya umum lalu.

Apatah lagi, ia sesuatu kekecewaan bagi pakatan pembangkang khususnya Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP kerana cita-cita mereka untuk meletakkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri terus menemui kegagalan.

Selain melemparkan pelbagai tuduhan yang sepatutnya dibuktikan di mahkamah, pembangkang juga terus mengelirukan rakyat dengan menyatakan mereka menang dalam pilihan raya kali ini kerana mendapat undi popular lebih banyak daripada BN.

Tidak perlu lagi kita menjelaskan kepada puak-puak pembangkang ini apa bezanya first past the post iaitu cuma seorang wakil rakyat mewakili kawasan ditandingi dan bukan single transferable vote seperti mana diguna negara-negara republik.

Buat penjelasan macam mana pun, mereka tidak akan terima kerana mereka sudah butakan mata, pekakkan telinga dan menutup hati untuk menerima fakta sebenar.

Pemimpin-pemimpin mereka yang kononnya memperjuangkan suara rakyat suara keramat terus menipu dan mengelirukan rakyat dengan memainkan isu undi popular ini.

Mereka tidak jujur dalam berpolitik apatah lagi bagi menegakkan demokrasi. Sebab itulah mereka bersedia melakukan penipuan dan pembohongan bagi mengelirukan rakyat.

Apa yang anehnya, ketika mereka menyatakan SPR bersekongkol dengan BN melakukan penipuan, mereka mengiktiraf pula keputusan-keputusan lain yang menyebelahi mereka.

Sebab itulah, penulis beranggapan perhimpunan haram anjuran pembangkang sekadar 'sarkas politik' untuk melempiaskan kemarahan mereka kerana kegagalan menguasai kerusi Parlimen yang boleh melayakkan mereka menubuhkan kerajaan.

Tidak perlu berasa hairan dengan 'sarkas politik' pembangkang ini kerana mereka adalah kelompok yang 'gila bayang' sebab sebelum ini pemimpin-pemimpin mereka begitu berangan-angan apa akan berlaku jika mereka memerintah sehingga ada yang berkhayal soal bagaimana acara mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri berlangsung.

Apabila sudah ada pemimpin utama yang dah berkhayal jadi Perdana Menteri, maka si pengikut-pengikutnya pula berkhayal mengangkat sumpah sebagai anggota Kabinet.

Dan mereka terus mengelamun dalam arus yang mereka cipta sendiri kononnya rakyat kini akan menyebelahi mereka bagi menumbangkan kerajaan BN.

Namun ternyata semua itu tidak menjadi kenyataan, keputusan PRU-13 meranapkan impian dan mimpi indah pembangkang.

Jika pada 2008, mereka mencipta impian 16 September dengan menguar-uarkan pembangkang akan menubuhkan kerajaan melalui pintu belakang berikutan kononnya ada ahli Parlimen BN yang akan melompat parti, pada pilihan raya umum kali ini tuduhan BN menipu pula menjadi modal.

Inilah standard pembangkang yang ada di negara kita. Mereka sentiasa sahaja tidak mahu menerima kekalahan, sebaliknya mahu menerima kemenangan sahaja.

Sebab itulah, apa yang dipamerkan oleh pembangkang ini ibarat 'sarkas politik' yang tidak akan menguntungkan masa depan negara.

Perasaan teruja untuk berkuasa, kemaruk kepada kuasa dan ketagih menawan Putrajaya menyebabkan mereka bersedia mempertaruhkan segala-galanya asalkan impian mereka tercapai.

Pemimpin-pemimpin pembangkang bersedia menjadi 'badut-badut' untuk 'menghiburkan' penyokong-penyokong mereka melalui kata-kata hasutan dengan niat yang boleh mendorong kepada tercetusnya huru-hara kepada negara.

Oleh kerana mereka bersedia berbuat demikian demi memuaskan nafsu politik mereka, maka mereka juga perlu bersedia menerima tindak balas pihak polis dalam usaha memastikan suara majoriti yang telah membuat keputusan memilih BN dalam PRU-13 lalu tidak bangkit menentang kegilaan pembangkang merebut kuasa.

Jika pembangkang semakin yakin bahawa mereka bertambah kuat, mereka tidak perlu bimbang untuk menunggu lima tahun lagi bagi bertarung dalam Pilihan Raya Umum Ke-14.

Tetapi pembangkang sudah tidak sabar untuk berkuasa, sebab itulah mereka mahu menyeret rakyat sekali lagi turun ke jalanan dan mengajar rakyat melanggar undang-undang melalui perhimpunan haram.

Sebenarnya, mereka hanya mahu mencetuskan huru-hara di negara ini dengan menjatuhkan kerajaan secara tidak sah. Sebab itulah, dakwaan kononnya berlaku penipuan hanyalah bahan bagi memeriahkan 'sarkas politik' pembangkang.

Kalau pembangkang yakin ada penipuan dan akan berjaya di mahkamah nanti, kumpulkan bukti dan buatlah petisyen. Tambahan pula Ketua Hakim Negara, Tan Sri Ariffin Zakaria sudah meminta supaya semua kes petisyen PRU-13 diselesaikan dalam tempoh enam bulan.

Namun kita percaya pembangkang tidak jujur dalam soal ini kerana mereka lebih suka untuk mengadakan demonstrasi jalanan yang sudah menjadi 'budaya politik' mereka sejak 1998.

Bagaimanapun dalam keghairahan itu mereka terlupa dan sengaja melupakan bahawa biar apa pun berlaku kerajaan BN tidak akan tumbang melalui demonstrasi jalanan.

Ia memandangkan rakyat Malaysia termasuk dalam kalangan sebahagian penyokong pembangkang sendiri pun tidak suka kepada huru-hara dan keganasan.

Kalau betullah majoriti rakyat Malaysia tidak percaya kepada sistem pilihan raya yang dikendali oleh SPR sudah pasti jumlah keluar mengundi tidak akan mencecah 11,257,147 juta (84 peratus) daripada 13,268,002 pengundi berdaftar.

Malah mana mungkin Pas akan kekal memerintah di Kelantan, DAP di Pulau Pinang dan PKR di Selangor.

Oleh itu cukup-cukuplah memperbodohkan rakyat kerana akhirnya rakyat akan mengetahui juga siapa sebenarnya yang sengaja memperbodohkan diri semata-mata kemaruk kuasa!


No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik