Wednesday, May 22, 2013

RAKYAT KELANTAN RELA DIEKSPLOITASI JANJI KOSONG PAS.

By: Alias Muhamed.
Pembangunan ekonomi negeri diabai
Kita harap pimpinan baru PAS di Kelantan mengubah dasar pembangunan bagi faedah rakyat. Zaman sudah berubah dan pemimpin PAS perlu sedar Kelantan wajar berubah. Dulu pemimpin PAS bersikap acuh tak acuh apabila berhadapan dengan pembangunan ekonomi negeri. Sementelah pula ‘mullah’ PAS tidak ada kemahiran dan pengalaman dalam bidang ekonomi. 
Sikap ini disempurnakan cerdik pandai PAS yang enggan atau takut menegur Tok Guru kerana mereka beranggapan pemimpin PAS ini popular dan dihormati ahlinya, khususnya elit agama, sekolah agama yang dibiayai oleh PAS, puak konservatif dalam parti dan ulama tua yang tidak meletakkan kemewahan dan kesempurnaan dalam agenda kehidupan mereka. 

Perbezaan ketara antara budaya kerja serta ‘world view’ ahli PAS dengan UMNO ini meletakkan mereka pada jarak yang sangat jauh. Oleh sebab itulah, dalam PAS tidak kelihatan kesungguhan pemimpin sama ada mullah yang berjubah dan berketayap atau doktor, peguam dan arkitek parti itu untuk membina sekolah agama prima yang tersohor untuk menjadi contoh pada negeri lain.

Sikap ‘ancient regime’ berbeza dengan UMNO yang walaupun terikat kukuh dengan prinsip agama, namun pemimpin tetap mengikuti kehendak dan perkembangan yang banyak berubah. Selain mentaati tuntutan agama mereka juga progresif dan dinamik. Mereka tidak lalai dan alpa dengan pembinaan rumah ibadat dan pembiayaan sistem persekolahan agama.

Perbezaan budaya kerja
Perbezaan ketara antara budaya kerja serta ‘world view’ ahli PAS dengan UMNO ini meletakkan mereka pada jarak yang sangat jauh. Oleh sebab itulah, dalam PAS tidak kelihatan kesungguhan pemimpin sama ada mullah yang berjubah dan berketayap atau doktor, peguam dan arkitek parti itu untuk membina sekolah agama prima yang tersohor untuk menjadi contoh pada negeri lain.

Sebaliknya, banyak lagi negeri lain memperagakan contoh yang baik kepada Kelantan. Namun kerana kekeringan kantung dan hasil negeri, PAS Kelantan gagal melaksanakan kebaikan seperti membina projek rakyat dan memperbetulkan sistem persekolahan yang ditaja mereka. Kini mereka menyalahkan Kerajaan Pusat kerana kononnya enggan membayar royalti petroleum kepada Kelantan, pada hal negeri ini tidak layak menerima royalti berkenaan. 
Dalam pada itu pun Kerajaan Pusat mencurahkan berbilion-bilion ringgit untuk membina pelbagai projek yang diperlukan di Kelantan sejak lima tahun lalu. Penyakit kerajaan negeri ini ialah kegagalan pemimpin mereka untuk menguruskan kewangan dan pentadbiran dengan baik sehingga mencurigakan Kerajaan Pusat akan kejujuran pemimpin PAS dalam hal ini. 

Kekakuan cerdik pandai PAS 
Banyak projek Persekutuan yang disalurkan ke negeri Kelantan mengelak dikaitkan dengan pentadbiran kerajaan negeri kerana contoh masa lalu apabila PAS menggunakan bantuan Kerajaan Pusat untuk memakmurkan agenda parti. 

Ramai cerdik pandai PAS sama ada yang mendapat didikan agama atau sekular seolah-olah kaku tubuh badan dan otak untuk menegur pemimpin PAS negeri dan kebanyakan mereka seperti berada dalam gerabak kereta api era 1950-an yang masih menggunakan arang batu.

Kebanyakannya disuntik oleh ketaksuban dan fanatisme yang melampau seolah-olah mereka tidak pernah bersemuka dengan ulama, apatah lagi jika ulama itu yang kononnya menggunakan alasan agama untuk mengeluarkan fatwa baru bagi menghalalkan cara.

Mereka ini gagal melihat komuniti lebah yang membantu lebah lain membina sarang dan mencari makanan sehingga tunggang-langgang. Wabak kefanatikan ini menjadi-jadi seolah-olah sang matahari tidak jatuh selama-lamanya di negeri Cik Siti Wan Kembang. Mereka menerima saja apa yang dianggap baik dan sesuai untuk rakyat Kelantan pada hal masih banyak ruang yang perlu diperbaiki.

Memperbodohkan rakyat
Inilah sebabnya punca projek infrastruktur dan perumahan rakyat tidak dibangunkan walaupun selepas diberi peluang selama 23 tahun untuk mentadbir negeri. Di samping cerdik pandai PAS, ada segolongan besar pengikut parti yang menganggap kenyataan pemimpin mereka semuanya betul tanpa perlu disilang dan dikaji dengan pemeriksaan secara logik dengan penemuan muktabar.

Keadaan seperti ini menyebabkan ramai jaguh PAS negeri memperbodohkan rakyat dengan pelbagai dakyah dan alasan. Sementelah maklumat alternatif tidak semuanya sampai pada mereka. Oleh itu, mereka tidak ada opsyen untuk mengubah diri. Sejak dulu lagi Kelantan memang dianggap terperosok ke utara, sedangkan jiran di selatan Thailand juga mengalami ketaksuban dan kefanatikan sama.
Ini berbeza dengan negeri lain yang dihubungi dengan jalan raya yang baik dan landasan serta perkhidmatan kereta api yang licin.

Inilah puncanya mengapa begitu sukar rakyat di pedalaman begitu sukar untuk menerima perubahan. Sungguh ramai anak Kelantan berhijrah ke Pantai Barat dan pulang untuk mengundi dalam pilihan raya, namun tidak ramai yang ingin mengubah daripada corak pemikiran ibu bapa mereka kecuali mereka terdiri daripada golongan yang terpelajar yang mindanya terbuka dan terdedah dengan pelbagai perubahan. 

Eksploitasi pemimpin PAS terhadap rakyatnya amat ajaib. Mereka membuka kitab lama dan terus menganggap pemerintahan BN dan UMNO adalah saki baki sekularisme dan modenisme. 

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik