Sunday, May 12, 2013

UMNO PENYELAMAT.

LIMA hari selepas kejayaan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), UMNO menyambut ulang tahun ke 67 secara sederhana dan penuh kesyukuran semalam.

Sambutan tersebut pasti istimewa apabila UMNO mencatatkan prestasi lebih baik dengan memenangi 88 kerusi Parlimen berbanding 79 kerusi pada PRU12.

Kejayaan tersebut menggagalkan sama sekali kegilaan DAP yang mendapat sokongan majoriti masyarakat Cina untuk menumbangkan kuasa politik Melayu pada PRU-13. Dengan kata lain, UMNO telah menjadi penyelamat pada saat-saat getir.

Awang bersyukur UMNO telah dapat memulihkan sokongan orang Melayu biarpun di sebalik perancangan sistematik pembangkang terutama DAP dan PKR sejak 2008 lagi.

Kempen Asalkan Bukan UMNO (ABU) tidak berhasil. Malah BN melalui kekuatan UMNO dapat merampas kembali Kedah dan Perak.

Ucapan tahniah harus diberikan kepada Pengerusi BN, Najib Tun Razak yang juga Presiden UMNO. Kepimpinan Najib antara faktor yang menyumbang kejayaan BN. Najib dan BN lebih dipercayai oleh rakyat untuk mentadbir negara berbanding pakatan yang diketuai oleh Anwar Ibrahim.

Najib berjaya memulihkan keyakinan majoriti Melayu dan kaum India selain mengekalkan sokongan masyarakat bumiputera di Sabah dan Sarawak. Hakikatnya, tanpa undi Cina BN masih berkuasa.

PRU-13 juga bukan sekadar BN disaingi pakatan pembangkang. Ia merupakan pilihan raya yang menyaksikan campur tangan asing, yang menyusup dalam diam menyokong pembangkang.

Daripada bentuk bantuan kewangan yang melimpah, gerakan kempen oleh pihak agama tertentu hinggalah kepakaran dalam beberapa bidang termasuk teknologi maklumat (IT).

Tanpa kita sedari, BN berjaya mempertahankan kedaulatan daripada anasir asing pada PRU kali ini yang pemimpin pembangkang tertentu membuka laluan kepada pengkhianatan.

Maka kejayaan BN amat besar maknanya. Tahniah yang istimewa sudah tentu kepada rakyat yang memilih BN dan mendokong kesejahteraan.

Juga kepada seluruh parti komponen BN. Kepada MCA dan Gerakan, meskipun mencatatkan prestasi buruk, mereka wajar dihargai kerana menampakkan keikhlasan dengan menolak ekstremisme dan cauvinisme politik. Setidak-tidaknya, mereka tidak merelakan diri ditipu.

Kepada pemimpin negara, biarlah sokongan masyarakat Cina datang sendiri, janganlah diminta-minta lagi. Kerajaan BN tidak boleh tertipu untuk kali ketiga pada PRU-14 nanti. Risikonya sangat besar maka strategi perlu diubah dan lebih waspada dengan muslihat politik yang bermuka-muka.

Jangan sampai yang dikejar tidak dapat, yang dikendung berciciran. Ia hampir-hampir terjadi pada PRU-13. Pelbagai perkara dilakukan dan diberikan kepada kaum Cina seperti kata Presiden Parti Cinta Malaysia, Huan Cheng Guan tetapi tidak dihargai. Ramai juga yang melihatnya sebagai pengkhianatan dan tidak mengenang budi.

Walaupun menjadi tanggungjawab untuk kerajaan berlaku adil kepada semua namun keputusan PRU-13 mesti diterjemahkan dengan lebih menghargai golongan dan pihak yang memberi mandat kepada BN.

Daripada soal pembentukan Kabinet dan penyusunan kementerian hinggalah kepada polisi terutama membantu lebih ramai orang Melayu, India, bumiputera Sabah dan Sarawak yang ketinggalan antaranya dalam perusahaan kecil dan sederhana.

Cara itu sahaja yang dapat memberikan mesej yang jelas. Jika tidak, kerajaan akan sentiasa diambil mudah dan akhirnya dipermainkan.

Sumber: Utusan.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik