Monday, June 24, 2013

APA MUSLIHAT MCA MENOLAK JAWATAN?

MALAYSIA merupakan negara yang unik. Kebudayaan, agama, kepercayaan bangsa dan macam-macam lagi, semuanya unik belaka.

Tetapi yang menarik minat saya akhir ini adalah keunikan berpolitik. Sebagai contoh, kita ambil Barisan Nasional begitu banyak parti bergabung atas satu tiket. Bukankah itu unik dan atas keunikan itulah Malaysia mendapat kepujian dari negara-negara luar yang kagum dengan cara Malaysia mengamalkan demokrasi sehingga rakyatnya hidup aman.

Parti pembangkang juga tidak kurang hebatnya dengan parti Pas yang bermutaah dengan Keadilan dan DAP tapi nampak pada zahir macam tidak ada apa-apa falak saya mengatakan DAP dan Keadilan macam tidak puas hati dengan Pas lebih-lebih lagi hasrat PAS ingin berbaik dengan kerajaan pusat.

Saya lebih cenderung dan berminat komen tentang komponen parti dalam Barisan Nasional. Kenapa pula akhir-akhir ini MCA menolak bulat-bulat apa saja jawatan dalam Kabinet atau Exco sehingga ke tahap JKKK Kampung pun ditolak?

Alasannya prestasi buruk yang dicapai dalam PRU-13 baru-baru ini.

Hairan, ajaib, musykil dan tak kurang juga syak wasangka saya yang kuat sekali membuat andaian dan falak saya dengan yakin menyatakan hampir tiga suku ahli MCA sudah beralih angin ke parti lain (tidak perlu disebut parti itu). Saya sebagai rakyat jati dan juga rakyat di luar sana rasa kesal memberi kemenangan kepada beberapa calon MCA yang memenangi pilihan raya umum (PRU-13) sekiranya dari awal memang mereka sudah rancang untuk menolak pelantikannya.

Contohilah Datuk Tee Siew Kiong (jawatankuasa pelancongan, perdagangan dan hal ehwal pengguna Johor) yang bertegas tidak akan melepaskan jawatannya sekalipun didapati bersalah atau dipecat dari MCA.

Kenapa beliau sanggup bertindak demikian? Siew Kiong telah menunjukkan kesetiaan kepada raja dan negara dan juga pengundi-pengundi yang telah menaruh kepercayaan kepadanya untuk mewakili kawasan yang dimenangi.

Beliau merupakan ahli politikus yang hebat dan berani kerana sanggup dipecat tetapi tidak sanggup mengkhianati Rukun Negara. Tahniah Siew Kiong dan saya kagum dengan prinsip beliau.

Kepada semua wakil rakyat (DUN/Parlimen) atas tiket Barisan Nasional yang telah memenangi pilihan raya lepas, diharap memberi penghormatan kepada pengundi-pengundi yang telah menaruh kepercayaan kepada anda.

Jika dilihat kepada keputusan PRU-13, UMNO telah mendahului kemenangan kerusi dalam Barisan Nasional, walaupun MCA berpaling tadah.

Saya harap dilema MCA dalam Barisan Nasional dibawa berunding di meja bulat dan keputusan kenapa menolak semua jawatan dalam kerajaan perlu diperjelaskan.

By: Syed Abdullah Al-Qadhri.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik