Saturday, June 29, 2013

MALAIKAT IZRAEL HAMPIRi JASAD JASA DAN BTN...

Manusia akan hidup bila jasad dan nyawa akan bersatu. Kalau ia hanya tinggal jasad , beerti itu adalah bangkai bukanya lagi digelar manusia. Kalau yang tinggal hanyalah roh, itu dinamakan jin atau polong tidak bertuan.

Roh yang baik dan disaluti dengan jasad yang menarik, pasti akan menjadikan menusia itu kelihatan begitu gah dan mantap. Tetapi jika jasad sahaja yang menarik tapi roh semakin hilang, manusia itu kelihatan longlai dan tidak lagi menampakan kehebatanya.

6 jahanam bukan mahu mengulas panjang tentang asal usul kejadian manusia mahupun sistem batang tubuh manusia ataupun jin, tetapi ianya boleh dijadikan sebagai simbolik kepada 2 agensi yang dikatakan benteng kepada negara tercinta dalam usaha mendidik anak bangsa agar memiliki semangat patriotisme yang tinggi.

JASA dan BTN antara badan induk yang sepatutnya membantu kerajaan sedia ada sebagai agen parantara rakyat dan pemimpin. Ini bukan bermaksud mereka boleh menjadi perantara politikus dengan PM Najib sebagai tukang lobi calon Barisan Nasional dalam setiap pilihanraya. Segala dasar yang dibawa oleh kerajaan haruslah sampai kepada rakyat melalui BTN dan JASA. Sampai bukan beerti dengan menghantar pamplet atau poster tetapi biarlah rakyat dapat menghayati semua itu dengan hati dan nurani mereka.

Menteri sudah pencen, anak buah bila lagi?

Dimana silapnya? Itu harus dijawab oleh Fuad Hassan dan Raja Arif selaku pengemudi dua kapal besar ini. Maju atau mundur sesebuah kapal sudah pasti banyak bergantung pada nakhodanya.

Kami secara tidak sengaja pernah terlibat dengan beberapa program yang JASA anjurkan. Kami juga pernah dijemput untuk hadiri seminar yang disusun atur oleh BTN. Baik JASA mahupun BTN, bagi mereka jika sesuatu program yang dianjur boleh mencecah angka yang lebih 1000 orang kehadiran sudah boleh dianggap kejayaan yang teramat besar.


Hakikatnya, mereka lebih suka kepada kuantiti berbanding kualiti. Apakah mereka sedar yang hadir dalam setiap program itu hanyalah untuk mengambil cenderahati ataupun atas arahan pihak jabatan semata-mata? Keluar dari dewan seminar, yang hadir itu jugalah akan kibarkan bendera DAP,PKR dan PAS.


Jahilnya apabila laporan yang JASA dan BTN hantar kepada YAB PM, "Kami Berjaya Laksanakan Program Bos! Kehadiran Diluar Jangkaan!". Biarpun kadang-kadang yang hadir itu terpaksa diangkut dengan jumlah bas yang begitu banyak.

Ahmad Maslan atau Raja Arif yang gagal?

Kalau beginilah cara BTN dan JASA bekerja, adalah lebih baik serahkan tugas tersebut pada JKKK atau KRT. Mereka juga mampu memikul tugas untuk jalankan program berbentuk kosmetik bagi menarik orang ramai hadir serta angkutlah peserta dengan puluhan buah bas.

Payah. Bila buat kerja hanya semata-mata mahu melihat mereka hebat di mata YAB PM biarpun tugasan itu tidak menghasilkan sesuatu yang berkualiti. Wang habis dibelanjakan tetapi ianya digunakan bukan pada tempat yang betul.

Kami tidak pasti sejauh mana kebenaranya cerita tentang Dato Fuad Hassan. PRU13 banyak juga khabar yang datang ke telinga kami berhubung Dato Fuad Hasan terlalu gilakan tempat untuk bertanding atas tiket Barisan Nasional di negeri Selangor. Tetapi bila nama beliau tidak dicalonkan, Fuad Hasan dikatakan sangat kecewa. Berapa banyak wang JASA ditaburkan di Bukit Antarabangsa untuk Fuad Hasan jalankan program? Saya tidak berani menulis angka wang tersebut bimbang tersalah digitnya.

Hakikatnya, JASA jalankan tugas atas dasar mempunyai kepentingan peribadi bukanya kerana agama, bangsa dan negara. Kalau kata-kata kami ini tidak betul, senaraikan pada kami 10 orang nama pegawai JASA di Parlimen ataupun DUN yang bukannya ahli UMNO setempat. Maka sebab itulah, JASA tidak mempunyai kuasa untuk menegur UMNO mahupun BN di mana tempat mereka bertugas. Bagi JASA, asalkan program jalan, laporan hantar sudah memadai tugasan aku sebagai pegawai JASA.


Biro Tatanegara juga sudah dilihat bagaikan jasad yang tidak mempunyai roh. Mereka juga tidak terlepas melaksanakan program semata-mata untuk mengampu atau menjilat YAB PM. Kuantiti adalah lebih penting berbanding kualiti. Perbanyakkan jumlah program agar laporan yang dibentangkan kepada PM Najib menunjukkan BTN lah agensi yang terbanyak jalankan program untuk rakyat. Padahal terkadang yang hadir program itu hanyalah orang UMNO semata-mata.

Tun M pernah sarankan jangan dipinda modul BTN.

Segelintir individu yang pernah hadir kursus BTN suatu ketika dahulu amat sedih apabila semangat Ketuanan Melayu tidak lagi menjadi agenda utama BTN untuk masa kini. Biarlah orang Melayu terus ketinggalan dan lupa asal usul mereka. Bagi Biro Tatangera, hati cina perlu dijaga. Akibatnya, PRU13 secara keseluruhanya Cina menolak kepimpinan PM Najib. Penceramah BTN hanya perlu bercakap soal 1Malaysia berbanding  kepentingan politik orang Melayu.

Kami juga sedar, amatlah perlu untuk kita sama-sama memikul agenda gagasan 1Malaysia yang dibawa oleh YAB PM, tetapi jangan pula kita pikul atas dasar mahu mengampu kepimpinan tertinggi. Sebagai sebuah agensi yang bijak seperti BTN, mereka patut membaca suasana politik dan kehendak semasa. Apakah orang Melayu secara keseluruhanya sudah boleh menandingi orang cina pada hemat BTN? Apakah anak muda berbangsa Melayu sangat memahami sejarah asal usul keturunan mereka? Harap Raja Arif tepuk dada tanyalah hati beliau.

Maaf JASA dan BTN. Kami bukan mahu menidakkan peranan anda sepanjang tempoh dua agensi ini diwujudkan, tetapi semakin ramai yang bercakap soal kegagalan agensi anda dalam membantu YAB PM selama ini. Baik Fuad Hassan mahupun Raja Arif, carilah jalan untuk kembalikan taring yang pernah ada pada BTN dan juga JASA.

Apakah Najib Razak lebih suka jika mana-mana individu yang mengepalai sesuatu jabatan atau agensi seorang manusia yang kaki ampu? Apakah Najib Razak seorang manusia yang hanya mahu mendengar laporan-laporan yang manis walaupun laporan tersebut penuh dengan kepalsuan dan tidak telus? Kalau inilah sikap PM Najib, alangkah malangnya Malaysia yang kami cintai.

Sekarang ramai pihak mula merasakan yang nyawa BTN dan JASA semakin hampir kepada penghujungnya. Barangkali malaikat Izrail sudah menghampiri kedua-dua agensi yang tercinta ini untuk diambil nyawa mereka. Cita-cita pembangkang untuk lenyapkan fungsi BTN dan JASA semakin tercapai. Mereka tidak lagi gentar dengan kehadiran BTN dan JASA. Kalaupun ada 100 agensi BTN dan JASA di Malaysia, bagi pembangkang ia hanyalah satu jasad yang tidak lagi bernyawa atau dengan terma lain BTN dan JASA hanyalah bangkai busuk yang menunggu reput dimamah semut hitam.

Pesan kami untuk PM Najib. Jenguk-jenguklah dua agensi utama ini. Kepada menteri yang dipertanggungjawabkan untuk menyelia JASA dan BTN, buatlah sesuatu yang serius agar kedua-dua agensi ini tidak hancur ditelan zaman.
 
By: 6 Jahanam.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik