Friday, July 5, 2013

MESIR GULING MURSI, KERAJAAN ISLAM.

Presiden Mohammed Mursi yang dipilih rakyat Mesir melambai tangan kepada penyokongnya pada 29 Jun 2012. Selepas setahun berkuasa, akhirnya beliau digulingkan oleh pihak tentera Rabu lalu. - REUTERS

pengarang@utusan.com.my

Presiden Mesir Mohammed Mursi jatuh juga akhirnya tetapi bukan di tangan rakyatnya tetapi di tangan tentera yang bertindak menggulingkannya demi menyelamatkan Mesir daripada terjebak ke dalam konflik yang lebih besar.

Walau apa cara sekalipun Mursi dijatuhkan, kejatuhan Mursi tetap dilihat sebagai kejatuhan sebuah kerajaan Islam dan matinya demokrasi di Mesir.

Mursi kini ditahan di Kementerian Pertahanan dan tidak ada berita tentang keadaannya sehingga sekarang.

Kejatuhan Mursi turut memusnahkan pergerakan Ikhwan Muslimin di Mesir yang telah membina kedudukan sehingga ke tahap ini selama lebih 80 tahun.

Ini adalah kerana Mursi merupakan Presiden pertama negara itu yang dipilih oleh rakyat secara demokrasi dan sedang berusaha membina sebuah kerajaan yang berasaskan Islam di Mesir, selepas kejatuhan Hosni Mubarak dalam kebangkitan rakyat pada 2011.

Lebih tragis adalah kejatuhan Mursi berlaku genap setahun beliau menyandang jawatan itu setelah memenangi pilihan raya Presiden pertama negara itu, ekoran berlaku demonstrasi besar-besaran bermula pada hari ulang tahun pertama beliau menyandang jawatan tersebut.

Barat melabelkan kebangkitan rakyat Mesir kali ini, sebagai gelombang kedua Arab Spring selepas gelombang pertama berjaya menjatuhkan beberapa pemimpin Arab termasuk pemimpin Mesir Hosni Mubarak pada 2011.

Dalam gelombang kedua ini, penentang kerajaan menuduh Mursi menggagalkan revolusi 2011 dengan menumpukan pembahagian kuasa kepada pergerakan Ikhwan Muslimin.

Dalam tempoh setahun pemerintahannya juga, Mursi dibelenggu dengan krisis ekonomi, kekurangan bahan bakar dan berdepan tunjuk perasaan oleh kumpulan antikerajaan yang boleh dikatakan hampir setiap hari.

Pergolakan terbaharu di Mesir itu juga tidak boleh dinafikan bermula daripada draf Perlembagaan yang dirangka sepenuhnya oleh parti Islam selepas parti liberal dan Kristian bertindak memulaukan mesyuarat untuk menulis draf piagam tersebut.

Perlembagaan itu dibuat bagi menggantikan Perlembagaan yang digantung sebelum ini, selepas bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak digulingkan.

Draf Perlembagaan itu yang menjadikan Syariah Islam sebagai sumber utama perundangan, bagaimanapun telah diberi lampu hijau oleh rakyat pada 26 Disember 2012 setelah melalui proses pengundian sebanyak dua kali pada 15 dan 22 Disember.

Sejak itu, golongan sekular, liberal Islam dan Kristian mula menunjukkan penentangan terhadap kerajaan Mursi.

Bermula daripada itu, pergolakan semakin hebat dengan penunjuk perasaan mula menyuarakan rasa tidak puas hati dengan media-media Barat melaporkan kumpulan minoriti pembangkang mendakwa mereka dikecualikan dan suara mereka tidak pernah didengari berhubung draf perlembagaan kontroversi ini.

Kumpulan hak asasi antarabangsa, Human Rights Watch pula turut campur tangan dengan mendakwa Perlembagaan baharu itu melindungi beberapa hak, tetapi ia melemahkan orang lain termasuklah gagal melindungi kebebasan bersuara dan agama.

Dalam isu ini, Presiden Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir, Abdul Aziz Ali berpendapat apa yang berlaku di Mesir adalah disebabkan oleh isu agama.

"Tunjuk perasaan yang dilakukan oleh Tamarod bukanlah disebabkan isu deraf Perlembagaan itu, tetapi hakikatnya ada pihak yang tidak suka dengan pemerintahan Islam,'' katanya dalam khidmat pesanan ringkas (SMS) dengan Utusan Malaysia hari ini.

Beliau yang merupakan penuntut di Mesir dan mengikuti perkembangan semasa di negara itu menjelaskan, kempen Tamarod dinaungi oleh golongan sekular, sosialis dan liberal pimpinan Mohamed Mustafa ElBaradei, Hamdeen Sabbahi dan Amru Mousa.

Ketiga-tiga tokoh utama itu merupakan mereka yang berhajatkan jawatan Presiden Mesir selepas kejatuhan Hosni dengan Hamdeen dan Amru adalah calon yang tewas dalam pusingan pertama Pilihan Raya Presiden.

Hamdeen berhaluan kiri dan mendapat sokongan daripada pemuda yang mengadakan revolusi menggulingkan Hosni dan Amru pula adalah calon Presiden berfahaman sekular.

Sementara itu, Mustafa yang pernah diangkat sebagai pemimpin revolusi ketika kempen menjatuhkan Hosni tidak dicalonkan sebagai Presiden dalam satu pakatannya dengan Ikwan Muslimin yang mencalonkan pula Mursi dalam Pilihan Raya Presiden tersebut.

Ketiga-tiga tokoh ini jelas menunjukkan mereka berfahaman sekular dan kemudiannya disokong oleh anti-Islam yang tidak senang dengan kepimpinan Mursi kerana menyuarakan kebimbangan terhadap orang Islam di Syria dan lantang mempertahankan rakyat Palestin yang ditindas Israel.

Abdul Aziz berkata, terdapat dakwaan oleh perisik polis bahawa ketiga-tiga tokoh itu mendapat dana asing yang akan diberikan antara Lira Mesir LE500 hingga LE3,000 kepada mereka yang keluar menentang Mursi.

''Pertembungan yang berlaku bukanlah membabitkan Ikhwan Muslimin dan penentang Mursi, tetapi ia melibatkan kumpulan anti-Islam dan sekular yang menentang pemimpin Islam,'' katanya.

Namun, media Barat pula memburuk-burukkan Ikhwan Muslimin dengan mendakwa penentangan berlaku antara penyokong dan penentang Ikhwan Muslimin.

Perasaan kecewa, dendam dan tidak mahu mengaku kalah walaupun tidak diterima oleh rakyat melalui proses pilihan raya telah menyebabkan sebuah negara seperti Mesir mengalami pergolakan yang maha hebat.

Kini, banyak pihak menunggu tindakan seterusnya daripada pihak tentera dan sebarang percaturan yang salah oleh pihak tentera boleh mengundang konflik yang lebih di negara itu yang bakal berdepan kancah perang saudara.

Golongan yang berfahaman sekular yang menjadi virus dalam kalangan penentang Mursi, tidak akan berpuas hati jika kehendak mereka tidak dituruti dan tidak akan senang hati jika Mesir diperintah oleh kerajaan Islam.

Gelombang Arab Spring kedua di Mesir kini dilihat bukan sebagai transformasi dan revolusi rakyat lagi, tetapi ia kini dilihat sebagai malapetaka yang bakal membawa padah kepada ekonomi Mesir dan juga membawa bencana besar kepada Islam jika ia mempengaruhi negara Islam lain.

By: Fauzi Jaafar.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik