Sunday, May 31, 2015

1MDB: RM 42 BILLION TIDAK HILANG, KENAPA PERLU NAJIB LETAK JAWATAN?


ADA hikmah juga kenapa isu berkaitan 1MDB ini meletup.  Sedar atau tidak sedar, ia menyerlahkan sisi bodoh segelintir orang yang disangka bijak dan ada yang layak digelar negarawan/manusia agung, hanya beberapa tingkat bawah dari Tuhan.

1MDB dituduh menghilangkan wang negara sebanyak RM 42 billion.  Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan dituduh bertanggungjawab dan kerana wang ini telah hilang dan tidak mungkin boleh dikembalikan semula, Perdana Menteri perlu meletakkan jawatan.

Kempen demi kempen dijalankan, gerakan demi gerakan digerakkan.  Nama 1MDB dan Perdana Menteri dibusukkan sehingga Tabung Haji yang sudah membeli tanah 1MDB di TRX pun terpaksa mahu menjual tanah itu semula kerana kononnya wang penyimpan Tabung Haji boleh lesap kerananya.

Tak cukup dengan itu, ada ahli parlimen yang dihasut untuk mengadakan undi tidak percaya, soal Speaker (untuk meluluskan usul) juga diuruskan, kalau tak dengar cakap, diminta letak jawatan dan ganti dengan orang lain yang boleh meluluskan usul tersebut.

Semua ini berpaksi kepada tajuk yang sama – PERDANA MENTERI PERLU DITURUNKAN KERANA 1MDB KONONNYA TELAH MENGHILANGKAN WANG  RAKYAT SEBANYAK RM 42 BILLION.

Ada segelintir rakyat pun nampaknya sudah menerima hakikat bahawa Perdana Menteri perlu meletak jawatan sebab RM 42 billion dah hilang.  Dikatakan beribu-ribu yang datang dengar road tour (100 datang sambut balik umrah), semuanya mahu dipercayakan bahawa RM 42 billion ini sudah hilang.

Sehinggalah road tour terakhir di Perak, dimana yang dikatakan RM 42 billion hilang itu, sebenarnya adalah hutang – yang boleh diperolehi semula.  Ironinya, yang menuduh pulak sendiri mengaku.

Tapi yang jadi anehnya, Perdana Menteri masih diminta meletakan jawatan.  Duit tak hilang pun kena letak jawatan juga, dimana  logiknya?

Kita perlu ingat, tidak ada dalam sejarah negara ini, seorang Perdana Menteri meletakkan jawatan kerana menghilangkan wang negara.  Tun Mahathir dituduh bertanggungjawab menghilangkan wang negara sebanyak RM 30 billion dalam perjudian matawang asing dekad 90-an dulu, tak letak jawatan pun.

Entah berapa billion lagi dihilangkan ketika krisis matawang 1997 untuk menstabilkan ringgit.  tak letak jawatan pun.  Berpuluh bilion lagi dibelanjakan untuk menyelamatkan syarikat-syarikat, membeli hutang tak berbayar (NPL) dan sebagainya, tak letak jawatan pun.

Yang Datuk Najib tak hilangkan wang seperti yang dituduh pulak kena letak jawatan, apahal pulak?  Jadi jangan terkejutlah kalau ada orang lain lepas ini yang akan dibuang jawatan.
Dari: MYKMU.NET

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik