Sunday, May 31, 2015

1MDB: SIAPA SURUH PERCAYA SARAWAK REPORT???


Memanglah portal pembangkang akan menyiarkan apa sahaja bahan yang berimpak negatif kepada kerajaan, demikian juga para pemimpin pembangkang terutama Tony Pua (DAP) dan Rafizi Ramli (PKR), pasti akan putar belit luar biasa sebarang isu.

2. Siaran bersiri Sarawak reports kononnya mempunyai dokumen bertimbun-timbun berkaitan urusniaga antara PetroSaudi International (PSI) yang membabitkan pelaburan USD1bilion dengan 1MDB, di mana menurut portal yang didaftar di UK tersebut, USD700 milion telah dipindah ke sebuah akaun di Swiss yang dikawal Tauke kontraversial Jho Low- Good Star Ltd.

3. Apabila siaran itu dimuat naik Sarawak reports, 1MDB memberi penjelasan, bahawa tiada wang yang disalurkan kepada Jho Low, manakala pelaburan melalui JV antara PSI dan 1MDB telahpun dibayar balik, malah 1MDB mendapat keuntungan lebih RM400 juta melalui transkasi tersebut.

4. 1 MDB semakin mendapat sorotan suku akhir tahun lalu, apabila berdepan dengan kekurangan aliran tunai bagi maksud membayar hutang jangka pendek, atas sebab, aset yang diperolehi belum mendatangkan aliran tunai.

5. Memang menurut perancangan perniagaan syarikat itu, bagi mengatasi aliran tunai, maka akan menerbitkan IPO yang boleh mendatangkan tunai sekurang-kurangnya RM8 bilion, namun perancangan tersebut tidak menjadi, ekoran gambaran negarif yang diberikan kepada syarikat tersebut, bagaikan dunia mahu kiamat.

6. Rentetan laporan Sarawak reports dan tokok tambah pemimpin pembangkang seperti Tony Pua dan Rafizi Ramli, telah menyebabkan mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir terikut-ikut, dan mempercayai bahawa laporan-laporan tersebut adalah benar belaka.

7. Malah Tun Dr Mahathir melalui blog beliau, memperinci jumlah wang yang telah lesap, kononnya berjumlah RM27 bilion, atas sebab hanya RM15 bilion sahaja daripada hutang RM42 dapat dikesan.

8. Sejumlah aset yang dibeli 1MDB bernilai RM15 bilion, apabila dicampur dengan pengurusan, kos guaman, kos mendapatkan pinjaman apakah berbentuk sukuk atau bon maka sejumlah hampir RM20 bilion telah dibelanjakan.

9. Oleh kerana hutang terakru 1MDB adalah RM42 bilion, maka RM22 bilion kononnya diselewengkan.
10. Setakat Mei 2015, 1MDB telah membayar hutang jangka pendek sejumlah RM4bilion, maka hutang berbaki RM18bilion.

11. Pada Jumaat, Menteri Kewangan ke-2 Dato Ahmad Husni Hanadzlah telah mengemukakan rancangan rasionalisasi 1MDB, Melalui rancangan tersebut bermula pada Jun, sekurang-kurangnya RM16 bilion hutang syarikat tersebut akan terselesaikan. Ertinya hanya RM2 bilion baki hutang syarikat tersebut yang perlu dirungkai oleh Ketua Audit Negara dan PAC.

12. Juga melalui rancangan rasionalisasi 1MDB, syarikat tersebut akan dipecahkan kepada tiga entiti yang berasingan- TRX, Bandar Malaysia dan Syarikat Tenaga-Edra.

13. Pada jumaat juga kabinet diberitahu, bahawa ikatan kerjasama antara IPIC dan anak syarikatnya Aabar yang telah dirancangkan sejak Feruari 2015, akan menyalurkan pelabuaran pertamanya pada 4 jun sejumlah USD1 bilion, manakala sejumlah lagi akan disalurkan melalui 1MDB secara berperingkat yang berjumlah RM16 bilion. Juga melalui rasionalisasi tersebut, aset yang disimpan di BSI Singapura akan diambilalih oleh syarikat Abu Dhabi tersebut. Bercanggah dengan dakwaan, termasuk daripada Tun Dr Mahathir, kononnya aset tersebut tidak bernilai.

14. Saluran kewangan IPIC dan Aabar, bukan bail out atau menyelematkan 1MDB, akan tetapi FDI ke dalam negara, samalah dengan FDI daripada negara-negara lain ke Malaysia.

15. Oleh kerana kemelut 1MDB semakin terungkai, maka melalaklah pemimpin seperti Tony Pua, kerana tidak menyangka, bahawa 1MDB mempunyai perancangan perniagaan yang menguntungkan negara. Pemimpin DAP tersebut terkejut, kerana rupanya 1MDB menguntungkan, bukan seperti mana dakwaan mereka sebelum ini.

16. Bagi pembangkang, adalah satu kelemahan jika gagal menarik FDI, demikian juga, satu kesalahan jika 1MDB mampu menarik FDI. Tony Pua mengelar FDI daripada Abu Dhabi kononnya seperti ahlong, akan tetapi apabila FDI daripada Negara China ke negeri-negeri yang dikawal Pakatan Rakyat, khususnya Pulau Pinang, bukan ahlong akan tetapi pelaburan sebenar. (lihat bagaimana double standardnya mereka).

17. Bagi pembangkang, jika aset yang dibeli 1MDB seperti TRX, Bandar Malaysia dan Tanah di Pulau Pinang, syarikat tersebut tidak boleh membuat keuntungan, kerana menurut mereka, adalah salah, kerana 1MDB membeli tanah tersebut pada harga premium daripada kerajaan. Sifir apa yang mereka pakai? Sebab itulah apabila TH Property membeli sebidang tanah TRX, semua pihak berteriak, seolah-olah esok akan kiamat.

18. Pada Jumaat juga, kabinet diberitahu, bahawa harta yang dibeli 1MDB berharga RM2 bilion, akan dijual antara RM7 ke RM8 billion, ertinya 1MDB akan mendapat keuntungan kasar RM5-RM6bilion. Bagi pembangkang, 1MDB tidak boleh membuat keuntungan, kerana harta yang dibeli hanya RM2bilion tidak boleh dijual lebih tinggi. Memanglah, kalau sudah fikiran negatif yang ditanam, apapun perkara baik yang dijalankan, semua salah!!!!. Hakekatnya, mereka yang anti 1MDB kini tertelan kahak sendiri, kerana dakwaan mereka, bahawa syarikat milik MOF itu akan mengalami kerugian yang luar biasa. Malah telah menguar-uarkan, kononnya kerajaan akan menggunakan dana awam seperti KWAM, KWSP, LTAT dan terkini wang SPAD, kononya untuk bailout.

19. Melihatkan rancangan rasionalisasi 1MDB sepertimana dikemukakan kepada kabinet, DS Najib boleh sahaja berkata, semua dakwaan yang mengelilingi 1MDB adalah auta. Malah, melalui fakta yang dikemukakan, anggota kabinet yang memandang serong syarikat tersebut, kini, termasuk juga mereka yang terpaksa menelan kahak sendiri.

20. Malah ada laporan, semasa Mesyuarat Kabinet pada Jumaat, DS Najib memberi isyarat, sesiapa anggota kabinet yang masih memandang serong berkaitan 1MDB dan beliau sendiri, dengan sukarela meletakkan jawatan.

21. Kini, melalui kemelut 1MDB, DS Najib mengetahui, siapa-siapa kabinet beliau yang hanya berpura-pura menyokong, dan siapa-siapa yang ikhlas.

22. Benarlah tindakan Ketua Menteri Sabah, pada mesyuarat Umno pada hujung minggu, bahawa semua pemimpin Umno Sabah yang hadir berdiri teguh dibelakang DS Najib.
Dari: ApaYangTersirat.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik