Sunday, May 31, 2015

DAP MAHU KUASAI PAS SAYU FITNAH.....

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Khalid Abdul Samad, tampil mempertahankan DAP dengan menganggap tuduhan bahawa parti cauvinis Cina itu cuba menguasai parti Islam tersebut melalui muktamar kali ini adalah fitnah semata-mata.


Khalid Abdul Samad


Malah beliau yang juga Ahli Parlimen Shah Alam bertegas bahawa sikap DAP terhadap Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tiada kena-mengena dengan pemilihan Pas.


Kenyataan Khalid itu jelas bertentangan dengan ‘pengesahan’ Abdul Hadi sendiri apabila Presiden Pas tersebut dalam kenyataan terbaharunya berkata terpulang kepada ahli Pas untuk memilih pemimpin sendiri atau mengikut telunjuk DAP pada pemilihan kali ini.


“Saya tidak nampak adanya apa-apa usaha DAP untuk menguasai Pas. Sikap DAP terhadap Presiden tiada kena-mengena dengan muktamar. Ia adalah hasil dari salah faham berpanjangan sejak isu Menteri Besar Selangor,” kata Khalid menerusi blognya hari ini.


Khamis lalu, Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas, Dr. Mohd. Zuhdi Marzuki berkata, tindak-tanduk pemimpin DAP kebelakangan ini jelas menunjukkan adanya perancangan parti itu untuk menguasai Pas melalui pemilihan muktamar Pas bulan depan.


Tegasnya lagi, sikap DAP yang keterlaluan campur tangan terhadap urusan dalaman Pas serta cubaan untuk mencorakkan organisasi kepemimpinan parti itu bakal menjadi punca kepada keretakan dalam pakatan pembangkang.


Dalam pada itu, Khalid bertindak menyelar Mohd. Zuhdi dengan menuduh, Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas tersebut mahu memecahbelahkan Pas dengan DAP dan PKR apabila mengeluarkan kenyataan DAP mahu mencorakkan Pas.


“Mesej di sebalik tulisan Mohd. Zuhdi adalah jelas. Mesejnya adalah DAP musuh Pas sebenar. Menuduh DAP ingin menguasai Pas dan adanya proksi DAP dalam Pas merupakan usaha untuk menanamkan kebencian dalam kalangan ahli Pas terhadap DAP,” katanya.

Daru: utusan/1.6.15

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik