Sunday, May 31, 2015

MENANTI GELOMBANG ULAMAK.....

Harapan mereka untuk melihat Pas mengajar kebiadapan DAP akan menjadi kenyataan. Aememangnya ahli-ahli Pas sudah menyampah, benci dan bosan dengan tingkah laku DAP yang sudah terbukti sama sekali tidak menghormati Pas.

Menjelang Muktamar Pas kali ke 61 bermula Rabu ini, majoriti ahli-ahli dan penyokong Pas di peringkat akar umbi menaruh harapan berikut:

Dalam pemilihan mereka mahukan keputusan,
Presiden: DS Abdul,Hadi Awang, Timbalan Presiden: Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Naib Presiden: Idris Ahmad, Datuk zmohd Amar Abdullah dan Datuk Iskandar Abdul Samad, manakala Ketua Pemuda: Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

Satu lagi yang mereka mahukan ialah Pas membuat keputusan KELUAR dari Pakatan Pembangkang sekali gus menamatkan perbuatan dibuli secara berterusan oleh DAP dan PKR. Dua harapan ini bukanlah sengaja direka-reka tetapi itulah impian ahli-ahli peringkat akar umbi Pas. Mereka mahukan "gelombang" golongan ulamak mencetuskan perubahan dalam parti itu.

Bagi jawatan Presiden, mereka melihat tiada apa-apa kepincangan yang dilakukan oleh Abdul Hadi untuk diturunkan dan digantikan oleh pencabarnya, Ahmad Awang. Namun begitu pertembungan antara "dua anak Awang" ini tetap menarik perhatian kerana ramai ingin mengetahui sejauh manakah Abdul Hadi mampu mempertahankan kedudukkannya dan jumlah undi yang akan diterima.

Dari segi pemilihan, jika Abdul Hadi mahu dikekalkan sebagai Presiden, beliau juga perlu mempunyai baridan pembantu yang sentiasa bersama beliau ketika susah dan senang. Keupayaan Tuan Ibrahim memperolihi 90% pencalonan dari kawasan-kawasan Pas membuktikan, ahli-ahli Pas diperingkat akar umbi mahukan perubahan bagi jawatan nombor dua itu yang kini disandang Mohamad Sabu ataunMat Sabu.

Mereka inginkan perubahan tersebut kerana berpandangan ketika Abdul Hadi diasak kiri dan kanan bukan oleh musuh politik tetapi sekutu Pas sendiri, beliau bagaikan sendirian. Mat Sabu yang dikatakan lebih cenderung menjaga hubungan dengan DAP dan PKR dilihat teragak-agak untuk senada dengan Presiden dalam sesuatu isu.

Tuan Ibrahim pula biarpun menjadi Naib Presiden tetapi sentiasa kehadapan samada ketika "berperang" dengan musuh politik Pas atau sekutu Pas. Beliau berdiri diatas dasar yang benar itu benar yang batil itu batil. Malah demi perjuangan Pas Tuan Ibrahim bersedia menempuh apa sahaja biarpun kadang-kala terpaksa bertegang-leher dengan peminpin-pemimpin parti itu sendiri. Apatah lagi  dengan berpegang kepada konsep kepimpinan ulamak, sudah tentulah Tuan Ibrahim dilihat calon paling sesuai diletakkan sebagai pemimpin pelapis bagi menggantikan Abdul Hadi.

Ahli-ahli Pas diperingkat akar umbi juga mahu melihat "gelombang" penguasaan golongan ulamak turut melanda jawatan Naib Presiden. Mereka mahu kerusi tersebut diduduki oleh pemimpin-pemimpin yang sentiasa bersama Abdul Hadi ketika susah dan senang. Mereka juga mahukan pemimpin yang senada dengan Presiden Pas itu dan bersedia berhadapan dengan sesiapa sahaja bagi mempertahankan pendirian dan keputusan Presiden.  

Justru mereka melihat Idris, Mohd Amar dan Iskandar sebagai calon paling sesuai. Dua daripada mereka, iaitu Idris dan Iskandar kali pertama bertanding manakala Mohd Amar pernah mencuba sebelum ini tetapi gagal. Tiga penyandang jawatan itu ialah Datuk Mahfuz Omar, Salahudin Ayub dan Datuk Husam Musa. Bagi jawatan Ketua Dewan Pemuda pula, Suhaizat Kaiat yang baru sepenggal menduduki kerusi tersebut akan dicabar oleh pemimpin muda berkelibar Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

Sebenarnya, sejak dulu lagi ramai yang berpendapat Nik Abduh patut mengetuai Dewan Pemuda tetapi ia tidak menjadi kenyataan. Kali ini, anak kepada bekas Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat menerima secara terbuka pencalonan yang diterima dan aka. Masuk ke gelanggang bagi memperluaskan penguasaan ulamak diperingkat sayap.

Bagaimanapun "gelombang" penguasaan ulamak bagi jawatan-jawatan utama damam parti itu tidak akan membawa apa-apa erti jika diperingkat ahli jawatankuasa  (AJK) Pas Pusat hanya terdapat beberapa kerat sahaja wakil golongan tersebut. Justru sepertimana dizahirkan oleh ahli-ahli Pas peringkat akar umbi melalui pencalonan kawasan-kawasan, mereka juga mahukan golongan ulamak menguadai sepenuhnya kerusi AJK Pas Pusat, Penguasaan itu penting bagi mengelakkan "gelombang 
Ulamak" yang berlaku bukan ibarat ombak yang menghempas bongkah batu ditengah lautan sebaliknya ia perlu menjadi bagaikan air bah yang mengubah wajah pantai.

Ahli-ahli Pas sudah belajar daripada pengalaman terdahulu, bagaimana biarpun Presiden mereka ulamak, ada dewan ulamak dan ujud Majlis Syura tetapi mereka bagaikan tidak berfungsi apa-apa. Kenyataan atau keputusan mereka hanyalH sekadar "minit mesyuarat" sahaja. Tiada siapa yang akur atau patuh, apatahlagi melaksanakannya. Keadaan itu berlaku kerana kerusi AJK Pusat dikatakan dikuasaai oleh golongan yang dianggap tidak sehaluan dengan golongan ulamak. Sebab itulah kata-kata atau arahan Presiden, pendirian Dewan Ulamak dan keputusan Majlis Syur ibarat pidato politik sahaja. Oleh itu ahli-ahli Pas tidah mahu semua itu berulang. Mereka mahu menyaksikan golongan Ulamak kembali berkuasa, menjadi penguasa dan memeggang tampuk kekuasaan dalam parti tersebut.

Apabila itu berlaku sudah pasri harapan mereka untuk melihatvPas mengajar kebiadapan DAP akan menjadi kenyataan. Sememangnya ahli-ahlinPas sudah menyampah, benci dan bosan dengan tingkah laku DAP yang sudah terbukti sama sekali tidak menghormati Pas. Mereka melayan Pas bagaikan parti picisan dalam pakatan pembangkang. Pas dipaksa tunduk dengan kehandak politik mereka, malah tanpa sedikit pun rasa hormat kepada Abdul Hadi yang bertaraf ulamak, mereka memutuskan hubungan dengan Presiden Pas itu.

Itu belum lagi mengambil kira bagaimana DAP lebih bersedia menyerahkan kerusi Ketua Pembangkang di Dewan Rakyat kepada Presiden PKR, Darptin Sri Dr Wan AzizahbWan Ismail berbanding membuka laluan kepada Abdul Hadi menduduki jawatan tersebut. Kalau mahu dilihat dari segi rekod politik, beza diantara Wan Azizah dan Abdul Hadi ibarat "langit dan bumi".

Rekod itu tidak menjadi perhitungan DAP kerana mereka sudah benci dengan Abdul Hadi, namun yang anehnya mereka mahu bekerjasama dengan Pas. JelaslahvDAPNtidak menghormatinAbdul Hadi sebab itulah mereka boleh membuat pendirian politik songsang seumpama itu. Berikutan itulah ahli-ahli Pas mengharapkan muktamar kali ini akan membuat keputusan yang benar-benar menunjukkan Pas - parti bermaruah dengan menamatkan hubungan dengan DAP. 

Sesungguhnya, muktamar kali ini menjadi tumpuan arena politik negara. Apakah benar-benarvakan berlaku perubahan dalam Pas, iaitu golongan ulamak kembali berkuasa manakala DAP diajar supaya "faham bahasa" - sama-samalah kita tunggu "episod" yang bermula pada Rabu ini dengan muktamar Dewan Ulamak, Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat. "SELAMAT BERMUKTAMAR".
Dari : Utusan/31.5.15

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik