Sunday, May 31, 2015

MUKTAMAR PAS KE 61 : CALON IKUT PAS VS. CALON IKUT DAP......

Muktamar PAS pada 4, 5 dan 6 Jun ini tentunya menyaksikan pertembungan menarik antara calon-calon yang ingin memegang tampuk kuasa menerusi kedudukan dalam hieraki parti itu.

Yang pasti, ada calon yang mahu terus dengan idealogi perjuangan parti yang didokongi sejak sekian lama dan tn ibrahim vs mat sabu

tegas tidak mahu PAS sekadar dipergunakan demi untuk menguasai Putrajaya, yang bagaimanapun belum tentu.

Pun begitu, ada juga calon yang bersedia menjual maruah parti kerana mendakwa bahawa itulah perubahan yang perlu dikorbankan PAS demi menguasai tampuk pemerintahan negara berbilang bangsa ini dengan menjadi keldai tunggangan parti sekongkol dalam pakatan pembangkang yang belum pasti kesudahannya.

Nilai sendiri kenyataan-kenyataan yang dibuat dua calon kerusi Timbalan Presiden PAS yang tentunya menjelaskan pendirian perjuangan yang mahu dibawa sekiranya memenangi pemilihan itu nanti.

“Seperti sekarang, pimpinan DAP seolah-olah cuba campur tangan dalam pemilihan Pas yang akan berlangsung Jun ini. Antaranya ialah DAP sering menyebut mengenai keperluan untuk Pas menukar kepimpinan.

bendera pas lagi

“Apabila ada kenyataan daripada DAP, ia seolah-olah mencerminkan wujud situasi begitu (golongan yang menyokong DAP). Sepatutnya tiada orang luar yang menentukan hala tuju Pas,” kata Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Menurutnya, terlalu banyak campur tangan pimpinan DAP dalam pentadbiran Pas membuatkan seolah-olah wujud kumpulan dalam Pas yang suka mengikut nasihat DAP.

“DAP pernah menyatakan tidak menerima kepimpinan Abdul Hadi, tetapi masih kerjasama dengan Pas. Ini sesuatu yang pelik.

“DAP tidak perlu tunggu sehingga selepas muktamar ini untuk melihat dasar dan polisi Pas. Ini kerana, bagi kita, terutamanya golongan ulama dalam Pas, sama ada sebelum atau selepas muktamar, perjuangan kita tetap sama dan tidak berubah,” katanya.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu pula secara terbuka mengkritik dan menyindir Presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana gagal membolehkan PAS menguasai Terengganu dalam ceramah di Tumpat, Kelantan.

hududdappas

“Pidatonya (Abdul Hadi) begitu hebat, ceramah, kuliahnya di Rusila kereta ‘parking’ berbatu… jadi macam pekan hari, tapi bila pilihan raya tetap tidak boleh ambil Terengganu daripada BN.

“Sehinggalah pada tahun 1999 kita berpakat dengan PKR, dapatlah kita memerintah Terengganu. Ertinya kita ambil Terengganu pun melalui pakatan. Bagaimana nak kuasa? Kita kena berpakat,” katanya.

Beliau yang juga dikenali sebagai Mat Sabu turut menyanggah pegangan sesetengah pemimpin Pas yang tidak mementingkan kemenangan pada pilihan raya.

“Sekarang ini ada istilah baharu (dalam kalangan pemimpin Pas) masuk pilihan raya tidak menang tidak apa, asal dapat reda Allah. Ini ilmu politik dari mana? Ini pelik, kita masuk pilihan raya hendak menang, kalau keputusan sebaliknya itu soal lain. Kita kena cari jalan capai kemenangan, bila dapat keputusan, baharu terima ketentuan Allah, jangan sebelum bertanding mengaku kalah,” katanya.

pas n ahli

Yang pasti, kenyataan kedua-dua tokoh PAS itu cukup jelas memaklumkan masyarakat mengenai amalan pegangan agama dan politik yang diamali mereka.

Lantaran itu, sebagai Melayu Islam tentunya ahli-ahli PAS lebih arif untuk menentukan siapa calon yang mereka mahukan sebagai Timbalan Presiden parti yang akan terbabit mencorakkan perjalanan PAS mulai minggu depan.

PAS sebagai parti yang memperjuangkan Islam menerusi politik sepertimana yang didakwa atau sekadar PAS yang harus menguasai tampuk kuasa politik negara dengan apa sahaja cara.

Tepuk dada, tanyalah selera.

Dari: BNBBC.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik