Sunday, May 31, 2015

PAS SAMA PAS BERBALAH, UMNO JADI SASARAN.....

UMNO terus jadi sasaran PAS apabila kumpulan Anwarinas yang kini diketuai Datuk Ahmad Awang mahu mencari sokongan menjelang pemilihan pucuk pimpinan parti itu hujung minggu ini.

Bekas Naib Presiden PAS itu mengaitkan UMNO dengan budaya fitnah dan kini  budaya tersebut berleluasa dalam PAS melalui ‘pembunuhan watak’ dengan serangan peribadi terhadap calon yang merebut jawatan.

umnopas1

“Dulu orang UMNO yang fitnah, tapi sekarang ini orang PAS pula,” katanya dalam forum Mampukah PAS dilonjakkan Pasca Jun 2015 di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH) malam tadi.

Beliau mendakwa saingan atau kumpulan lawannya tidak ada idea lain kecuali melakukan pembunuhan watak untuk menolak kempimpinan beliau diterima ahli-ahli PAS.

Ahmad bukan sahaja dianggap ketua kumpulan Anwarinas tetapi kepimpinan PAS juga menyifatkan beliau yang condong kepada DAP.

Malah, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum imi turut menyindirnya dengan  memberikebebasan kepada perwakilan untuk memilih pemimpin yang mengikut telunjuk DAP atau sebaliknya.

Turut mengaitkan UMNO dalam perbalahan jawatan PAS adalah bekas Menteri besar Selangor Tan Sri Muhammad Mohd Taib.

Katanya, UMNO kena buat sesuatu, kalau tidak imej UMNO akan merudum.

“Jadi cara yang mesti dilakukan ialah pecahbelahkan Pakatan, PAS dan DAP perlu dilagakan.

“Dan cara nak pecahkan PAS pula ialah dengan memisahkan mereka dengan pihak ulama dan profesional. Saya tengok PAS jadi mangsa, sesetengah pemimpin PAS jadi mangsa.

“Selepas itu mereka kata golongan profesional nak menentang hudud. Mana ada pihak yang nak tentang hudud, yang saya tau (nak tentang hudud) UMNOlah,” katanya.

Beliau mendakwa UMNO tidak akan membiarkan PAS terus kuat bersama Pakatan dan menjadi punca berlaku perpecahan sehingga wujudnya dua kem dalam parti Islam itu.

Muhammad bekas Naib Presiden UMNO baru-baru ini menyatakan kecewa dengan kepimpinan PAS dan bercadang meninggalkan parti itu, bergantung kepada keputusan muktamar parti itu minggu ini.

Dari: BNBBC.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik