Monday, July 13, 2015

AKU TIDAK AKAN MEMBELA LOWYAT WALAU APA PUN TERJADI....


7 FIGHTER "LAGGAR" LOWYAT 
Pada Sabtu malam, 11.7.2015, tujuh pemuda Melayu ‘menyerang’ premis kedai telefon bimbit itu dan pihak polis berkata, pemuda-pemuda Melayu itu akan didakwa atas kesalahan ‘merusuh’, sedangkan mereka berbuat demikian sebagai ‘tunjuk ajar’ kepada peniaga Cina yang menipu dan menganiaya pelanggan. 

Selama ini Pihak Cauvinis diaspora telah melakukan pelbagai kesalahan dan provokasi terhadap Islam, Melayu dan Perlembagaan, tetapi mereka tidak diambil tindakan dan seolah-olah kebal di sisi undang-undang. 

“Cauvinis diaspora inilah saban hari membuat provokasi; memperlekeh ajaran agama Islam, mempersenda budaya orang Melayu, mempersoal kedudukan Islam, Melayu dan institusi Raja dalam kenegaraan Malaysia, menghasut orang Melayu agar membenci mufti dan ulamak, dan sebagainya. 

“Mereka juga terkenal mengotorkan dinding-dinding awam, papan-papan tanda, pintu-pintu premis perniagaan dengan iklan pinjaman “Along”, menggoda orang Melayu yang suka berhutang atau yang terdesak. Menipu timbangan, menjual barang tiruan, barang klon, cd haram, pelacoran, curi air dan letrik, curi pasir, lori lebih muatan, dadah dan rumah urut. 

“Tetapi semua perangai jelik itu dan banyak lagi, tiada tindakan diambil oleh pihak penguatkuasa. Mereka seolah-olah kebal dan undang-undang tidak mebatasi perbuatan mereka. 

Awiee Aibaq

Awiee Aibaq 
Dulu pernah kerja dekat lowyat tu, kedai fon jugak. Tawu da selok belok cara depa berniaga. Hahaha. Kalau depa kata depa x menipu. Itu adalah statement yang paling sukar dijangka. Haha. Sebab tu kalau aq nak beli fon direct pergi kilang kat china tu. Hahaha . Bongkaknya aq. Untuk keselamatan. 

CINA MALAYSIA MEMANG LAHANAT - Dari conversation dorang ni pun kita dah boleh buat kesimpulan dah mana satu menipu mana satu betul. Memang la siasatan masih dijalankan tapi tak mustahil yang geng peniaga kat Plaza Lowyat memang ada menipu geng lelaki tujuh orang yang buat kecoh tu.

Dari conversation ni korang boleh baca perbualan dorang dan kenapa video yang dorang kongsi tu sekerat je tak full pun. Rupa-rupanya kalau dorang sebarkan video penuh kantoi la yang sebenarnya dorang ni yang mulakan pergaduhan.

Dorang cut video ni bagi nampak yang budak Melayu salah so dorang boleh dakwa budak-budak tu, memang agak biadap dan kurang ajar.......

Nampak tak lelaki Cina tu kata kalau dorang kongsi video yang penuh nampak sangat la yang sebenarnya dorang yang buli geng samseng tujuh orang lelaki melayu tu dulu. Sebab tu la dorang panas hati nak balas dendam balik.

LOW YAT: Jawapan Pengarah KPDNKK...boleh MEMBATALKAN posa!
10:00 AM

Muez Abdul Aziz Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) turut mengakui ada menerima laporan berkenaan dakwaan penipuan jual beli telefon bimbit serta gajet di Plaza Low Yat.

"Pihak saya ada terima laporan berkenaan penipuan jual beli. Pihak kami telah memulakan risikan dan pemantauan di sana (Plaza Low Yat)," katanya. 

Katanya lagi "Kita ada peruntukan undang-undang... lapor terus kepada KPDNKK dan kami akan mulakan siasatan berdasarkan laporan yang diterima. Jangan bertindak ikut emosi," kata Muez yang turut mengesahkan kes tersebut akan disiasat di bawah peruntukan Akta Perihal Dagangan 2011. 
SUMBER:  ASTRO AWANI ...

1. Dah pernah terima laporan, tapi sedang merisik...
2. Ada peruntukan undang-undang dan lapor terus kepada KPDNKK...
Ok, dah pernah ada laporan katanya, so kenapa tak ambil tindakan? gunakan lah peruntukan undang-undang yang ada tu, kenapa nak risik lagi...???
Setahu aku kalau nak merisik nie, laporan tu tak berapa sahih, so kena la pi risik, bila dah ada laporan, nak pi risik lagi buat apa? sebu je la... Adoii...
Malas tulis panjang-panjang...

Bro......kalu ini hal peniaga APPO dengan pelanggan, nape U all (peniaga lain) tibai dia bagai nak rak? 

Leon Lien

Leon Lien 
Sumber polis berkata, suspek memecahkan peralatan di dalam kedai itu selain turut memukul pekerja kedai berkenaan. Katanya, kerugian dianggarkan lebih RM 70,000. “Kejadian berpunca daripada perasaan tidak puas hati apabila salah seorang rakan suspek ditahan pengawal keselamatan Plaza Lowyat kerana didakwa mencuri telefon bimbit di kedai itu sebelum diserahkan kepada polis." Nice try but too bad kantoi, "Punca sebenar" ? haha ke “Propaganda sebenar" ? 

Comment yang dipadamkan di page https://www.facebook.com/thesiakapkeli/ 

"Kes nie tgh hari tadi...dwg nie curi fon..pastu kantoi..pekeja oppo tu buat report.. Pegi management.. Pastu management kepas sbb xda bukti.. Malam td lepas bukan puasa dwg nie bawak geng dalam 5 orang macam tu..pegi balas dendam sebb xpuas hati dgn pekeja oppo tu.... Yg xtahu cerita xpayh la nak komen yg bukan2.. Xpyh nk jadi wartawan tanpa bukti... 

Sedih doe hidup mcm tu... Apa2 hal pun siasat dulu seblum komen... Kang yg baca smua ingat low yat tu tempat gengster.. Aku keja situ ok je... Kalau buat salah mmg la ada hukuman nya.. So xpayah la cari masalah... Sbb yg keja kat low yat smua tu nak cari makan jugak.. Respect la sikit.. Jgn sbb kes macam nie nk libat kan 1 low yat..."

AMUKANMelayu - Memang PETALING STRET dan LOWYAT tempat MENIPU Gengstar Cina  

7 FIGHTER "LAGGAR" LOWYAT

Pada Sabtu malam, tujuh pemuda Melayu ‘menyerang’ premis kedai telefon bimbit itu dan pihak polis berkata, pemuda-pemuda Melayu itu akan didakwa atas kesalahan ‘merusuh’, sedangkan mereka berbuat demikian sebagai ‘tunjuk ajar’ kepada peniaga Cina yang menipu dan menganiaya pelanggan.

Pihak cauvinis diaspora telah melakukan pelbagai kesalahan dan provokasi terhadap Islam, Melayu dan Perlembagaan, tetapi mereka tidak diambil tindakan dan seolah-olah kebal di sisi undang-undang.

“Cauvinis diaspora inilah saban hari membuat provokasi; memperlekeh ajaran agama Islam, mempersenda budaya orang Melayu, mempersoal kedudukan Islam, Melayu dan institusi Raja dalam kenegaraan Malaysia, menghasut orang Melayu agar membenci mufti dan ulamak, dan sebagainya.

“Mereka juga terkenal mengotorkan dinding-dinding awam, papan-papan tanda, pintu-pintu premis perniagaan dengan iklan pinjaman “Along”, menggoda orang Melayu yang suka berhutang atau yang terdesak.

“Tetapi semua perangai jelik itu dan banyak lagi, tiada tindakan diambil oleh pihak penguatkuasa. Mereka seolah-olah kebal di sisi undang-undang.

BAGAIMANA DENGAN KENYATAAN "Zam Nasti" INI? 


Anak Melayu terlibat tidak akan bertindak ‘melepaskan geram’ sedemikian sekiranya kita mempunyai pihak penguatkuasa yang berwibawa.
Sudah jadi rahsia umum, peniaga cauvinis diaspora tidak berani diusik penguatkuasa, ratusan pemuda yang berkumpul malam tadi di Plaza Low Yat sebagai tanda protes terhadap peniaga berbangsa Cina yang dikatakan menipu pembeli. Pihak cauvinis diaspora telah melakukan pelbagai kesalahan dan provokasi terhadap Islam, Melayu dan Perlembagaan, tetapi mereka tidak diambil tindakan.

“Cauvinis diaspora inilah saban hari membuat provokasi; memperlekeh ajaran agama Islam, mempersenda budaya orang Melayu, mempersoal kedudukan Islam, Melayu dan institusi Raja dalam kenegaraan Malaysia, menghasut orang Melayu agar membenci mufti dan ulamak, dan sebagainya.

“Mereka juga terkenal mengotorkan dinding-dinding awam, papan-papan tanda, pintu-pintu premis perniagaan dengan iklan pinjaman “Along”, menggoda orang Melayu yang suka berhutang atau yang terdesak.

“Tetapi semua perangai jelik itu dan banyak lagi, tiada tindakan diambil oleh pihak penguatkuasa. Mereka seolah-olah kebal di sisi undang-undang.

“Hakikatnya mereka dilindungi oleh pengkhianat bangsa Melayu sendiri, yang menjual maruah bangsa untuk mendapatkan sedikit laba di dunia.

“Oleh itu tidak pelik jika rakyat mengambil tindakan sendiri,” 


Menuduh PDRM menerima RASUAH

Kejadian pada hari Sabtu itu berpunca daripada sikap penipu peniaga telefon bimbit jenama Oppo berbangsa Cina, yang memberikan telefon ‘klon’ kepada seorang pelanggannya berbangsa Melayu, yang dikatakan berasal dari Kampung Baru Kuala Lumpur.

Setelah diperiksa, telefon baru itu bukan telefon ‘original’, lalu pembeli itu kembali ke premis untuk menuntut haknya setelah ditipu. Si pembeli kemudian mengambil telefon ‘original’ namun dituduh sebagai pencuri sehingga ditangkap oleh pihak polis.

Pelanggan itu bagaimanapun dilepaskan kerana didapati tidak mencuri.

TAK MENGAKU SALAH 


Kuala Lumpur : Pemilik kedai telefon di Plaza Low Yat di sini, tampil menceritakan kejadian sebenar insiden pergaduhan yang berlaku di plaza terbabit. See Ming Ho, 28, mendakwa seorang lelaki yang juga pelanggannya telah bersetuju untuk membeli sebuah telefon bimbit jenis Lenovo. Menurutnya, lelaki terbabit terus menghilangkan diri ketika dia leka hendak memberi hadiah percuma dan membawa bersama telefon bimbit yang belum dibayar itu.

"Kejadian terbabit menyebabkan saya menjerit dan meminta bantuan daripada peniaga lain, sebelum berjaya mengesan lelaki berkenaan di tingkat bawah.
"Lelaki terbabit kemudian berjaya ditangkap oleh tiga jurujual sebelum menyerahkan kepada pengawal keselamatan dan pihak polis," katanya.

Ming Ho berkata, tiga jam kemudian tujuh lelaki dipercayai rakan lelaki terbabit datang kerana tidak berpuas hati sebelum bertindak memukul ketiga-tiga jurujual yang menangkapnya.

"Kami serahkan kepada pihak polis bagi melakukan siasatan lanjut," katanya selepas membuat laporan polis di Balai Polis Tun HS Lee, petang tadi.

PENYOKONG TEGAR DAP DALAM LOWYAT

Kucing mati tengah jalan, salah UMNO. Pemimpin pembangkang tidak datang bulan, salah UMNO. Muka pemimpin-pemimpin pembangkang yang buruk seperti Zuraidah Kamaruddin dan Latheefa Koya juga salah UMNO. Jadi tidak hairanlah apabila isu pergaduhan di Low Yatt sejak semalam juga salah UMNO. Beberapa pemimpin pembangkang seperti Latheefa Koya, Elizabeth 'bogel' Wong dan Nga Kor Ming secara terbuka meletakkan kesalahan pergaduhan di Low Yatt adalah angkara UMNO. Insiden yang melibatkan seorang pembeli telefon pintar dan seorang penjual yang bekerja di Low Yatt, disensasikan oleh pemimpin pembangkang dengan menyalahkan UMNO. 

Nga Kor Ming menuduh penyerang kedai telekomunikasi itu orang UMNO. 

Betulkah? Mana beliau tahu penyerang itu bukan penyokong PAS, PKR atau DAP. Sekarang ramai Melayu sudah masuk DAP kan? Elizaberth Wong pula cuba menjadi heroin draa ini dengan meletakkan status di posting Twitter beliau untuk turun memberi sokongan kepada peniaga-peniaga Low Yatt sambil menyifatkan penyerang Low Yatt sebagai upahan UMNO. Latheefa Koya paling meroyan lebih. Beliau sifatkan insiden di Low Yatt adalah cubaan UMNO untuk menutup krisis 1MDB! Agak-agaklah wei!


Nama : NG Han Sang
No KP : 800411145489
Umur : 35 Tahun 3 Bulan
Pekerjaan : Peniaga
Alamat : Blok 69-04-11 Bandar Baru Sentul,51000,KUALA LUMPUR.

Nama :SEE Ming Ho
No KP : 871102236019
Umur : 27 Tahun 8 Bulan
Pekerjaan : Pekerja kedai telefon
Alamat : 4Q,blok 4,Perumahan Awam Sri Pulau Pinang,Jalan Ikan Emas,KUALA LUMPUR.

KENYATAAN PDRM 


Berikutan pergaduhan yang berlaku di Plaza Lowyat semalam, pihak polis akhirnya tampil memberi penjelasan menjelaskan apa yang berlaku di sebalik kejadian.

Sejak dari tercetusnya pergaduhan kira-kira jam 7.50 malam semalam, orang ramai mula tertanya-tanya apa punca kejadian.

Baca : Video & Gambar dan Ulasan Dari Pihak Peniaga Kejadian Amuk di Plaza Lowyat 

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur, Datuk Zainuddin Ahmad, salah seorang dari tujuh lelaki yang terbabit sudah ditahan polis dan mendakwa mereka ditipu oleh peniaga di Lowyat.

"Siasatan juga akan dilihat dari segi produk dan proses jual beli kerana mereka (yang mengamuk) mendakwa ditipu oleh peniaga."

Selain itu, pihaknya juga akan meminta KPDNKK agar menyiasat dakwaan terbabit.

"Jadi bila menyebabkan penipuan kepada pengguna ini, kita minta KPDNKK untuk bersama menyiasat perkara ini," memetik laporan dari Astro Awani.

Lelaki terbabit yang berusia 22 tahun telah ditahan oleh pengawal keselamatan dan diserahkan kepada pihak polis.

Kes disiasat mengikut Seksyen 147 dan 427 Kanun Keseksaan kerana merusuh. Kerugian akibat kejadian pula dianggarkan melebihi RM70,000. - Siakapkeli.my 

Insiden 7 Bersaudara di Plaza Low Yat Telah Membuka Mata Ramai Pihak.

Mesti kena ada tindakan sendiri oleh orang ramai, baru 'orang atas' hendak ambil tahu.

Insiden #7bersaudara di Plaza Low Yat telah membuka mata ramai pihak.
"Tiada angin mana mungkin pokok bergoyang"

Ada yang kata salah seorang daripada 7bersaudara ini didapati mencuri. Ada yang terlepas pandang apabila lelaki terbabit dikatakan mempunyai resit pembelian. Bagaimana timbul soal kecurian apabila wujud resit pembelian? 

Kenapa pula seorang pencuri hendak kembali memasuki premis berkenaan? 

Ingin membuat pengakuan "Ya akulah yang mencuri telefon itu"?

Pakar undang-undang di laman sosial berpendapat bahawa alangkah bijaknya 7bersaudara ini menggunakan kuasa undang-undang. 


Tetapi... berapa pula kos guaman yang perlu dibayar oleh lelaki itu? Berapa lama pula masa diperlukan untuk menghabiskan proses berkenaan? Sesi pendengaran, hujah, jawab balas, permohonan rayuan, pendengaran semula, hujah, jawab balas, rayuan ke mahkamah persekutuan, pendengaran, hujah.....

7 bersaudara ini membuka mata ramai pihak.

Muncul keberanian suara-suara awam mengenai status barangan di Plaza Low Yat. Masyarat kembali berani bersuara selepas melihat raut wajah pemuda 7bersaudara yang bertebaran di laman sosial.

Suara yang suatu ketika dahulu tenggelam, dipinggirkan, dipandang sepi, diabaikan... kerana hanya dilontar menggunakan air liur dan surat-surat kecil bersaiz A4.

Dah lama dah...

Tidak semudah itu untuk pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK) dengan hanya memerhati dari jauh sambil menutup muka dengan bantal. 

Mahu adakan siasatan selepas menerima laporan rasmi. Pergaduhan dan pertengkaran itu sememangnya tidak rasmi. Persoalannya, sudah terhantuk baru tengadah? Bukankah mencegah lebih baik daripada mengubati?

Sebelum ini kumpulan cauvinist acap kali menuduh kerajaan rasuah, rasuah dan rasuah.

Sedangkan kerajaan bersungguh-sungguh membanteras gejala rasuah!
Memandangkan masyarakat sudah mula mempersoalkan status ketulenan Plaza Low Yat secara terbuka, maka eloklah pihak KPDNKK mengeluarkan senarai nama 'pegawai berkuasa' yang 'berkhidmat' di kawasan segi tiga emas ini, mengikut tahun. Alangkah baiknya jika senarai nama lengkap dikeluarkan sejak berdirinya Plaza Low Yat di Tanah Melayu ini.

Ini bertujuan mengelakkan tanggapan buruk orang ramai terhadap pihak kementerian secara keseluruhannya. Jangan disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga.

Jika pihak KPDNKK begitu berani menyerbu kawasan-kawasan perniagaan lain, apalah salahnya tampil dengan hanya mengemukakan nama individu atau kumpulan kecil yang 'berkuasa' di Plaza Low Yat.

Masyarakat Malaysia pasti mahukan laporan lengkap mengenai aktiviti-aktiviti KPDNKK bersama agensi-agensi terlibat. Berapa banyak aduan diterima, berapa kali pemantauan dilakukan, berapa pula kesalahan yang berhubung kait dengan penipuan direkodkan...

Atau sememangnya tidak ada sebarang kesalahan dan masalah yang wujud di Plaza Low Yat? - by Suara Lensa.

GAMBAR BERBICARA, FAKTA DAN ANALISA KES LOWYAT

Ada media lain yang melaporkan budak Melayu itu merompak. Bagi admin, ini satu-satunya kes janggal dimana orang yang mahu merompak didalam sebuah shopping complex yang mempunyai pengawal keselamatan menunjukkan budak Melayu itu hanya memakai selipar. Kebiasaan orang nak merompak pakai kasut.

Kedua, berbagai gambar memperlihatkan mereka ini berhadapan berurusan dengan pihak berkuasa, siap mereka berdiri tegak. Orang yang mahu merompak biasanya jangan katakan polis... Pengawal keselamatan biasa pun mesti hati dah goyang. Inikan pula nak buat hal tempat tertutup (indoor tu bukan outdoor).

Ketiga, ada yang kata kenapa langgar undang undang pergi pecahkan shoplot Lowyat tu? Soalan admin, yang jual barangan tiruan dan palsu tu tak langgar undang-undang ke?

Yang terakhir, walaupun ada bukti kononnya laporan polis mengatakan budak Melayu itu sebenarnya begini dan begitu.. Hakikatnya orang awam sudah lama marah hakikat peniaga chayanun didalam Lowyat. Bukan sekali orang pernah terkena. Orang awam sudah naik angin dan tak ada tempat mahu luahkan kerana proses birokrasi KPDNKK yang lembap malah, mereka buat operasi jarang sekali dalam Lowyat. Kalau buat pun siap pakai uniform.

Yang ikhlas tidak akan membela Lowyat walau apapun terjadi.
Dari: AmokanMelayu.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik