Monday, July 27, 2015

FITNAH SENJATA KAFIRUN MUSNAHKAN PERPADUAN ISLAM.

Sebagai muqadimah, marilah kita bermuhasabah diri ini dalam kedudukan kita yang mengaku sebagai seorang Islam. Pernahkah kita bertanya apakah buktinya pengakuan ini? Apakah sudah sempurna Islam kita dengan menunaikan 5 rukun Islam sahaja tetapi masih tidak lekang dengan perbuatan memfitnah, tidak jujur, iri hati, malas, pengotor, dll.

Islam itu syumul dan bukan agama ritual semata-mata. Setiap dan segala perbuatan pada setiap hari, jam, minit dan saat, jika dilakukan mengikut batasan agama adalah dikira sebagai ibadah dan mendapat pahala. Balasan bagi segala perbuatan di dunia ini akan ditentukan oleh Allah SWT di akhirat melalui timbangan perbuatan baik dan tidak baik kerana setiap satu perbuatan samada kecil atau besar akan dicatit oleh 2 malaikat, seorang bagi setiap perbuatan baik dan seorang lagi bagi yang tidak baik. Tidak ada satu pun perbuatan kita akan tercicir atau terlepas pandang daripada catitan malaikat kerana mereka ini mempunyai sifat berlainan daripada manusia, iaitu tidak tidur.

Destinasi kita ialah ke syurga tetapi masa untuk sampai ke syurga banyak bergantung kepada buku catitan 2 malaikat ini. Jika timbangan buku perbuatan baik lebih berat daripada yang tidak baik maka peluang dan masa untuk ke syurga adalah lebih baik dan cepat dan sebaliknya. Oleh itu, Allah SWT melalui Al-Quran dan RasulNya telah memberi banyak sangat peringatan kepada kita supaya menjaga setiap perbuatan harian kita supaya kita dapat sampai ke destinasi dengan mudah.

Namun sebagai manusia, kita kerap termakan, tertipu dan kalah dengan bisikan amarah, nafsu dan iblis yang sentiasa berikrar untuk menyusahkan keadaan kita di akhirat nanti. Tidak kira samada kita seorang agamawan, ahli professional, guru, pemimpin, miskin atau kaya, dll, selagi kita ini manusia, gangguan daripada unsur-unsur ini akan sentiasa mendampingi kita pada setiap saat. Hanya manusia yang beringat dan takut akan balasan Allah SWT sahaja yang akan berhati-hati dengan setiap perbuatan harian.

Di kebelakangan ini dengan adanya media sosial dan alam siber, maklumat telah dapat disebarkan dengan begitu pantas sekali dan tanpa batasan sempadan. Kemudahan ini baik jika ianya digunakan bagi tujuan dan niat yang baik. Sebaliknya, ianya juga boleh menjadi alat pembinasa, pemusnah dan perosak pemikiran manusia atas penyebaran maklumat yang mungkin tidak benar. Maklumat yang diterima dan dibaca akan membentuk persepsi, dan perkara inilah yang Allah SWT telah tekankan dalam Surah Al-Hujarat ayat 6, “Wahai orang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasiq membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.”

Sebagai Pencipta, Allah SWT Maha Mengetahui apa yang baik dan buruk untuk manusia dan sebab itu peringatan ini dibekalkan kepada manusia dalam Al-Quran untuk menyelamatkan mereka. Nabi SAW telah bersabda yang diriwayat oleh Ibnu Abbas, “Ku tinggalkan kepada mu 2 pusaka abadi, apabila kamu berpegang kepadanya nescaya kamu tidak akan sesat, iaitu Kitab Allah (Al-Quran) dan Sunnahku.”

Dewasa ini banyak maklumat yang kita perolehi daripada luar bukan yang kita sendiri saksikan sendiri kelihatan seperti benar, khususnya daripada media Barat seperti tuduhan terdapatnya “Weapon of Mass Destruction” di Iraq yang dipropagandakan oleh Amerika Syarikat untuk menjatuhkan rejim Sadam Hussin, yang akhirnya merupakan satu tuduhan rekaan dan meleset.

Begitu juga dengan trajedi “September 11” yang menghancurkan World Trade Center di New York. Ianya masih menimbulkan banyak tanda tanya berhubung kapal terbang yang dirampas oleh ekstremis Islam. Trajedi ini adalah rancangan musuh Islam untuk memberi imej buruk kepada Islam, kebencian kepada Islam dan ketakutan kepada ekstrimisme dalam Islam (Islamfobia) kepada masyarakat dunia. Kejatuhan kerajaan Mursi di Mesir, Muammar Gadafi di Libya dan banyak lagi juga adalah akibat fitnah yang dimomokkan melalui alam siber dan media sosial Barat. Kesemua ini adalah propaganda dan alat yang digunakan oleh Barat dan Yahudi untuk menyekat kebangkitan Islam atau negara Islam di dunia.

Kita sering mendengar istilah “fitnah itu lebih kejam daripada pembunuhan”. Namun apakah pengertian fitnah itu sebenarnya? Dalam Bahasa sehari-hari, kata “fitnah” diertikan sebagai penisbatan atau tuduhan suatu perbuatan kepada orang lain, di mana sebenarnya orang yang dituduh tersebut tidak melakukan perbuatan yang dituduhkan. Fitnah secara umumnya adalah pencetus sengketa kerana ia membabitkan tuduhan tanpa bukti, prasangka tanpa asas dan persepsi yang salah. Malah fitnah sering beriringan dengan dendam atau sekurangnya rasa tidak puas hati terhadap pihak yang lain.

Sejarah Islam sendiri telah menyaksikan betapa kejamnya kesan fitnah yang mengakibatkan ke-empat-empat Khalifah Islam mati dibunuh akibat fitnah. Maka, memang benarlah firman Allah SWT dalam Surah Al-Baqarah, ayat 217 yang ertinya: “… fitnah itu besar (dasyat) dari melakukan pembunuhan……” Mengikut undang-undang manusia pula, seseorang itu tidak bersalah selagi tidak ada bukti dia bersalah (a person is innocent until proven guilty).

Namun demikian manusia Islam khususnya, masih tidak mengindahkan samada ajaran agamanya atau pun undang-undang ciptaan manusia dalam perkara menilai kesahihan maklumat yang diterima khususnya daripada media maya. Neraca penilaian mereka banyak berdasarkan sentimen, kebencian, irihati dan sifat-sifat mazmumah yang lain.

Nabi Muhammad SAW juga telah bersabda yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, “Di akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah diri mu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu.

Dalam satu hadits lain yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad menggambarkan era penuh fitnah di akhir zaman yang juga sangat sesuai dengan kondisi dunia dewasa ini, di dalamnya Rasulullah SAW menjelaskan bahwa pada masa itu sulit sekali menemukan orang yang istiqomah. Yang ada ialah orang-orang yang di pagi hari masih beriman kemudian di waktu sore ia menjadi kafir. Demikian pula ada yang di waktu sore beriman namun keesokan hari di waktu pagi ia telah menjadi kafir. Sikap tidak istiqomah kata

Nabi SAW disebabkan kerana orang pada masa itu lebih mengutamakan kepentingan atau kemaslahatan dunia (ideologi materialism) daripada memelihara keutuhan dien-nya (agama) alias imannya. Berdasarkan hadits-hadits di atas bererti kita dapat simpulkan bahawa seseorang yang telah mengucapkan dua kalimat syahadat atau mengaku muslim haruslah bersikap sangat waspada ketika ia menjalani era penuh fitnah di akhir zaman untuk banyak mengelak diri daripada terjerat dalam permainan musuh Islam yang tidak senang melihat kebangkitan Islam di akhir zaman ini. Sebagai orang yang mengaku Islam sudah tiba kita sedar akan senjata halus (fitnah) yang digunakan oleh musuh Islam untuk memecah-belahkan kekuatan dan memporak-perandakan keharmonian dalam masyarakat Islam di dunia hari ini. Bukan mudah untuk meninggalkan perbuatan yang sudah menjadi tabiat sejak sekian lama tetapi demi masa depan di akhirat yang menguntung, kita perlu berhijrah.

Presiden PAS TGHA pun berhati-hati dalam hal ini yang mengatakan ianya perlu ada saksi. Dalam tuduhan penyelewengan wang 1MDB yang melibatkan Perdana Menteri, walaupun beliau telah menafikan tuduhan tersebut dan tidak menjawab segala tuduhan namun tidak semestinya beliau telah tersabit kesalahan. Pertuduhan itu datang secara menggunung sama seperti satu pertarungan “David versus Goliath”. Beliau telah dengan jelas mengarahkan siasatan terperinci dijalankan bagi mengatasi kemelut yang membelenggu dirinya dan sudah tentu ianya mengambil masa untuk mencari kebenarannya.

Kesimpulannya, janganlah kita menuduh mengikut lagu mainan pihak-pihak tertentu. Ini hari beliau, mungkin hari kita tak tahu lagi. Persoalan kepada kita ialah, dengan persepsi yang telah dibina dari pemikiran awal, sanggup kita mengubahnya sekiranya hasil siasatan mendapati tuduhan tersebut meleset?

Kita dapati sumber berita-berita yang menjadi isu sensasi hari ni kesemuanya datang daripada luar seperti Wall Street Journal, Sarawak Report, The Edge, Bloomberg, Forbes, dll. Siapa sebenarnya yang memiliki syarikat-syarikat media ini? Jadi benarlah firman Allah SWT dalam surah Al-Hujarat ayat 6 supaya kita berhati dengan berita yang di bawa oleh orang FASIQ (orang kafir bisa disebut fasiq) dalam konteks ini. Jadi tidak hairanlah jika semua berita yang menimpa PM datangnya daripada sumber orang-orang yang FASIQ. Kita sebagai pihak yang menerimanya perlulah menyelidik kesahihan berita tersebut untuk mengelak buku catitan kita yang mendaftar perbuatan tidak baik menjadi lebih berat dari yang baik.h, marilah kita bermuhasabah diri ini dalam kedudukan kita yang mengaku sebagai seorang Islam. Pernahkah kita bertanya apakah buktinya pengakuan ini? Apakah sudah sempurna Islam kita dengan menunaikan 5 rukun Islam sahaja tetapi masih tidak lekang dengan perbuatan memfitnah, tidak jujur, iri hati, malas, pengotor, dll.

Islam itu syumul dan bukan agama ritual semata-mata. Setiap dan segala perbuatan pada setiap hari, jam, minit dan saat, jika dilakukan mengikut batasan agama adalah dikira sebagai ibadah dan mendapat pahala. Balasan bagi segala perbuatan di dunia ini akan ditentukan oleh Allah SWT di akhirat melalui timbangan perbuatan baik dan tidak baik kerana setiap satu perbuatan samada kecil atau besar akan dicatit oleh 2 malaikat, seorang bagi setiap perbuatan baik dan seorang lagi bagi yang tidak baik. Tidak ada satu pun perbuatan kita akan tercicir atau terlepas pandang daripada catitan malaikat kerana mereka ini mempunyai sifat berlainan daripada manusia, iaitu tidak tidur.

Destinasi kita ialah ke syurga tetapi masa untuk sampai ke syurga banyak bergantung kepada buku catitan 2 malaikat ini. Jika timbangan buku perbuatan baik lebih berat daripada yang tidak baik maka peluang dan masa untuk ke syurga adalah lebih baik dan cepat dan sebaliknya. Oleh itu, Allah SWT melalui Al-Quran dan RasulNya telah memberi banyak sangat peringatan kepada kita supaya menjaga setiap perbuatan harian kita supaya kita dapat sampai ke destinasi dengan mudah.

Namun sebagai manusia, kita kerap termakan, tertipu dan kalah dengan bisikan amarah, nafsu dan iblis yang sentiasa berikrar untuk menyusahkan keadaan kita di akhirat nanti. Tidak kira samada kita seorang agamawan, ahli professional, guru, pemimpin, miskin atau kaya, dll, selagi kita ini manusia, gangguan daripada unsur-unsur ini akan sentiasa mendampingi kita pada setiap saat. Hanya manusia yang beringat dan takut akan balasan Allah SWT sahaja yang akan berhati-hati dengan setiap perbuatan harian.

Di kebelakangan ini dengan adanya media sosial dan alam siber, maklumat telah dapat disebarkan dengan begitu pantas sekali dan tanpa batasan sempadan. Kemudahan ini baik jika ianya digunakan bagi tujuan dan niat yang baik. Sebaliknya, ianya juga boleh menjadi alat pembinasa, pemusnah dan perosak pemikiran manusia atas penyebaran maklumat yang mungkin tidak benar. Maklumat yang diterima dan dibaca akan membentuk persepsi, dan perkara inilah yang Allah SWT telah tekankan dalam Surah Al-Hujarat ayat 6, “Wahai orang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasiq membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.”

Sebagai Pencipta, Allah SWT Maha Mengetahui apa yang baik dan buruk untuk manusia dan sebab itu peringatan ini dibekalkan kepada manusia dalam Al-Quran untuk menyelamatkan mereka. Nabi SAW telah bersabda yang diriwayat oleh Ibnu Abbas, “Ku tinggalkan kepada mu 2 pusaka abadi, apabila kamu berpegang kepadanya nescaya kamu tidak akan sesat, iaitu Kitab Allah (Al-Quran) dan Sunnahku.”

Dewasa ini banyak maklumat yang kita perolehi daripada luar bukan yang kita sendiri saksikan sendiri kelihatan seperti benar, khususnya daripada media Barat seperti tuduhan terdapatnya “Weapon of Mass Destruction” di Iraq yang dipropagandakan oleh Amerika Syarikat untuk menjatuhkan rejim Sadam Hussin, yang akhirnya merupakan satu tuduhan rekaan dan meleset.

Begitu juga dengan trajedi “September 11” yang menghancurkan World Trade Center di New York. Ianya masih menimbulkan banyak tanda tanya berhubung kapal terbang yang dirampas oleh ekstremis Islam. Trajedi ini adalah rancangan musuh Islam untuk memberi imej buruk kepada Islam, kebencian kepada Islam dan ketakutan kepada ekstrimisme dalam Islam (Islamfobia) kepada masyarakat dunia. Kejatuhan kerajaan Mursi di Mesir, Muammar Gadafi di Libya dan banyak lagi juga adalah akibat fitnah yang dimomokkan melalui alam siber dan media sosial Barat. Kesemua ini adalah propaganda dan alat yang digunakan oleh Barat dan Yahudi untuk menyekat kebangkitan Islam atau negara Islam di dunia.

Kita sering mendengar istilah “fitnah itu lebih kejam daripada pembunuhan”. Namun apakah pengertian fitnah itu sebenarnya? Dalam Bahasa sehari-hari, kata “fitnah” diertikan sebagai penisbatan atau tuduhan suatu perbuatan kepada orang lain, di mana sebenarnya orang yang dituduh tersebut tidak melakukan perbuatan yang dituduhkan. Fitnah secara umumnya adalah pencetus sengketa kerana ia membabitkan tuduhan tanpa bukti, prasangka tanpa asas dan persepsi yang salah. Malah fitnah sering beriringan dengan dendam atau sekurangnya rasa tidak puas hati terhadap pihak yang lain.

Sejarah Islam sendiri telah menyaksikan betapa kejamnya kesan fitnah yang mengakibatkan ke-empat-empat Khalifah Islam mati dibunuh akibat fitnah. Maka, memang benarlah firman Allah SWT dalam Surah Al-Baqarah, ayat 217 yang ertinya: “… fitnah itu besar (dasyat) dari melakukan pembunuhan……” Mengikut undang-undang manusia pula, seseorang itu tidak bersalah selagi tidak ada bukti dia bersalah (a person is innocent until proven guilty).

Namun demikian manusia Islam khususnya, masih tidak mengindahkan samada ajaran agamanya atau pun undang-undang ciptaan manusia dalam perkara menilai kesahihan maklumat yang diterima khususnya daripada media maya. Neraca penilaian mereka banyak berdasarkan sentimen, kebencian, irihati dan sifat-sifat mazmumah yang lain.

Nabi Muhammad SAW juga telah bersabda yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, “Di akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah diri mu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu.

Dalam satu hadits lain yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad menggambarkan era penuh fitnah di akhir zaman yang juga sangat sesuai dengan kondisi dunia dewasa ini, di dalamnya Rasulullah SAW menjelaskan bahwa pada masa itu sulit sekali menemukan orang yang istiqomah. Yang ada ialah orang-orang yang di pagi hari masih beriman kemudian di waktu sore ia menjadi kafir. Demikian pula ada yang di waktu sore beriman namun keesokan hari di waktu pagi ia telah menjadi kafir. Sikap tidak istiqomah kata

Nabi SAW disebabkan kerana orang pada masa itu lebih mengutamakan kepentingan atau kemaslahatan dunia (ideologi materialism) daripada memelihara keutuhan dien-nya (agama) alias imannya. Berdasarkan hadits-hadits di atas bererti kita dapat simpulkan bahawa seseorang yang telah mengucapkan dua kalimat syahadat atau mengaku muslim haruslah bersikap sangat waspada ketika ia menjalani era penuh fitnah di akhir zaman untuk banyak mengelak diri daripada terjerat dalam permainan musuh Islam yang tidak senang melihat kebangkitan Islam di akhir zaman ini. Sebagai orang yang mengaku Islam sudah tiba kita sedar akan senjata halus (fitnah) yang digunakan oleh musuh Islam untuk memecah-belahkan kekuatan dan memporak-perandakan keharmonian dalam masyarakat Islam di dunia hari ini. Bukan mudah untuk meninggalkan perbuatan yang sudah menjadi tabiat sejak sekian lama tetapi demi masa depan di akhirat yang menguntung, kita perlu berhijrah.

Presiden PAS TGHA pun berhati-hati dalam hal ini yang mengatakan ianya perlu ada saksi. Dalam tuduhan penyelewengan wang 1MDB yang melibatkan Perdana Menteri, walaupun beliau telah menafikan tuduhan tersebut dan tidak menjawab segala tuduhan namun tidak semestinya beliau telah tersabit kesalahan. Pertuduhan itu datang secara menggunung sama seperti satu pertarungan “David versus Goliath”. Beliau telah dengan jelas mengarahkan siasatan terperinci dijalankan bagi mengatasi kemelut yang membelenggu dirinya dan sudah tentu ianya mengambil masa untuk mencari kebenarannya.

Kesimpulannya, janganlah kita menuduh mengikut lagu mainan pihak-pihak tertentu. Ini hari beliau, mungkin hari kita tak tahu lagi. Persoalan kepada kita ialah, dengan persepsi yang telah dibina dari pemikiran awal, sanggup kita mengubahnya sekiranya hasil siasatan mendapati tuduhan tersebut meleset?

Kita dapati sumber berita-berita yang menjadi isu sensasi hari ni kesemuanya datang daripada luar seperti Wall Street Journal, Sarawak Report, The Edge, Bloomberg, Forbes, dll. Siapa sebenarnya yang memiliki syarikat-syarikat media ini? Jadi benarlah firman Allah SWT dalam surah Al-Hujarat ayat 6 supaya kita berhati dengan berita yang di bawa oleh orang FASIQ (orang kafir bisa disebut fasiq) dalam konteks ini. Jadi tidak hairanlah jika semua berita yang menimpa PM datangnya daripada sumber orang-orang yang FASIQ. Kita sebagai pihak yang menerimanya perlulah menyelidik kesahihan berita tersebut untuk mengelak buku catitan kita yang mendaftar perbuatan tidak baik menjadi lebih berat dari yang baik.

Untuk itu, sama-samalah kita memahami perasaan Perdana Menteri yang sedang melalui perang persepsi samada dari dalam dan luar negara. Sebagai orang Islam, kita sepatutnya bersimpati dengan saudara seislam yang ditimpa musibah bukan membebankannya lagi kerana tuduhan tersebut belum dapat dibuktikan lagi.

By: Ir Hj Yusof Mohd. Sani.


No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik