Thursday, August 13, 2015

NAJIB TIDAK BERSALAH.


Bagi yang menuduh atau tumpang share tuduhan bahawa Najib merompak, eloklah minta maaf segera sementara Najib masih hidup.

Setakat ini belum ada mana-mana pihak yang membuat laporan polis tentang kehilangan wang sebanyak RM2.6b. Maka jika tiada kehilangan maka tiadalah kes.

Jika bukan rompakan, dari mana wang tersebut?

Demang terima mesej yang diviralkan dikatakan ditulis oleh Dr Ridhuan Tee yang mendakwa wang tersebut adalah derma daripada individu di Timur Tengah. Mudah cakap, Pak Arab bagi Najib.

Namun sebaran itu tidak banyak membantu kerana kebanyakan rakyat dan pemimpin rakyat tidak percaya ada orang sanggup menderma begitu banyak.

Demang nak share sikit pengalaman Demang mempunyai seorang anak yang belajar di sebuah sekolah tahfiz swasta. 

Selain sumbangan tetap daripada sebuah yayasan, dana juga diperolehi daripada derma orang ramai termasuk ibu bapa pelajar. Maklumlah, yuran wajib cuma RM100-300 sahaja sebulan. Untuk bayar gaji guru pun tak cukup dengan duit yuran. 

Sekolah tersebut bukan sekolah pondok sebaliknya sekolah ulul albab dengan kemudahan lengkap. Selain tahfiz, ia juga beraliran sains. Tenaga pengajar berijazah dengan gred 41 ke atas (gaji permulaan lebih tinggi daripada guru di sekolah kerajaan).

Dua tahun lepas pihak sekolah menerima sebuah bas daripada seorang bapa dan sehingga kini tidak pernah diumumkan namanya. Demang dapat tahu namanya secara peribadi. Kalau tak silap Demang jutawan tersebut orang tabligh. Sangat sederhana orangnya.

Lebih memeranjatkan Demang apabila pengetua sekolah tersebut memberitahu Demang setelah anak penderma tersebut bertukar (kerana memilih bidang perakaunan yang tiada di situ), pihak sekolah terputus sumbangan tidak kurang 50k sebulan.

Ini bermakna dermawan tersebut turut menyumbang tidak kurang 50k setiap bulan secara senyap-senyap (hanya beberapa orang yang tahu).

Penderma tersebut bukanlah orang terkenal.

Maka apa dihairankan jika ada Pak Arab yang hartanya berbilon-bilion memberi sumbangan RM2.6b untuk perjuangan mempertahankan sebuah negara Islam daripada dikuasai puak kuffar yang telah berjaya menguasai ekonomi selama ini?

Bagi kita, 2.6b memang sangat banyak tetapi bagi bilionaire yang mengharapkan redho Allah, ia adalah kecil.

Soal bagaimana Najib memujuk Pak Arab itu sehingga beliau percaya pada Najib bukanlah masalah kita.

Ada pula yang pertikaikan, bagaimana Pak Arab tersebut hendak pastikan wang tersebut digunakan 100% untuk perjuangan dan bukan peribadi Najib?

Untuk makluman, orang tabligh yang menderma pada pusat tahfiz itupun tidak pernah meminta laporan terperinci ke mana wang derma beliau dibelanjakan. 

Sudah tentu bukan semuanya diagihkan terus kepada pelajar sebaliknya digunakan sebahagiannya secara langsung termasuk gaji pengetua, mencantikkan kawasan sekolah dan sebagainya.

Kenapa dimasukkan ke akaun peribadi dan bukan akaun parti?

Demang tidak pula diberitahu tetapi logiknya, jika dimasukkan ke akaun parti akan bocorlah identiti penderma sedangkan penderma 2.6b sudah tentu bukan Pak Arab biasa. Beliau mungkin ada maslahat yang lebih besar berbuat begitu.

Demang tiada kepentngan peribadi untuk semata-mata mempertahankan Najib. Bukan dapat upah pun.

Ini hanyalah andaian Demang berdasarkan pengalaman dan pemerhatian. Terpulanglah mahu terima atau tidak. Sekurang-kurangnya bagi yang rasa derma 2.6b itu suatu yang mustahil, eloklah muhassabah diri dan lihat kembali banyak mana sumbangan kita demi agama.

Demang memang menyampah pada orang yang viralkan dalam grup media sosial konon tokoh korporat cina sangat dermawan berbanding tokoh korporat Melayu.

Ingat, bukan anda seorang sahaja yang sedang berjuang!

By: Waadat.

 

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik