Monday, September 14, 2015

HIMPUNAN RAKYAT BERSATU 16 SEPTEMBER.

5 Fakta Himpunan Rakyat Bersatu 16 September di Padang Merbok:

Lima fakta Himpunan Rakyat Bersatu 16 September

1. SIAPA PENGANJUR?

Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka) akan menganjurkan Himpunan Rakyat Bersatu pada 16 September 2015.

Presidennya, Tan Sri Mohd Ali Rustam berkata, Pesaka menjadi penganjur kerana rasa tercabar dengan tindakan peserta Himpunan Bersih 4 hujung bulan lalu yang menggunakan demonstrasi jalanan sebagai kaedah untuk mencapai objektif mereka.

Himpunan yang bakal berlangsung Rabu ini dikenali dengan baju berwarna merah yang menjadi pilihan para penyokongnya.


2. APA OBJEKTIF MEREKA?

Himpunan Rakyat Bersatu menggariskan lapan objektif utama:

1. Menzahirkan amaran keras supaya jangan menghina pemimpin Melayu dan menghormati agama Islam sebagai agama Persekutuan.

2. Menghimpun umat Melayu bagi menunjukkan solidariti sekali gus mendokong teras dan keadilan sosial seperti yang termaktub dalam Perlembagaan.

3. Mendesak Kerajaan supaya bertindak tegas kepada pengkhianat negara yang memfitnah serta mempertikaikan kredibiliti Kerajaan dan mahu menjatuhkan pentadbiran yang telah dipilih oleh rakyat secara sah melalui sistem pilihanraya.

4. Mendesak Kerajaan melaksanakan sekolah satu aliran tanpa kompromi untuk memupuk perpaduan dan toleransi ke arah pembentukan bangsa Malaysia.

5. Menuntut Kerajaan untuk melaksanakan dasar-dasar seperti yang dijamin oleh Perlembagaan khususnya di dalam perkara-perkara yang bersangkutan dengan pembelaan dan hak keistimewaan Melayu dan Bumiputera.

6. Menyarankan kepada Kerajaan agar Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dikembalikan sebagai satu langkah dalam usaha-usaha Kerajaan untuk memastikan tahap keselamatan dan keamanan serta ketenteraman dalam negara sentiasa terjamin.

7. Memupuk dan menzahirkan semangat patriotik dan cintakan negara dalam jati diri rakyat demi menuju ke arah satu perpaduan nasional yang mantap.

8. Memastikan tiada lagi pehimpunan seperti Bersih di masa-masa akan datang.

Antara peserta Himpunan Rakyat Bersatu yang akan berarak dari Bukit Bintang ke Padang Merbok pada 16 September ini - Gambar fail

3. BILA DAN DI MANA?

Peserta disaran mula berkumpul Rabu ini pada pukul 11 pagi, 16 September di Bukit Bintang dan berarak ke Padang Merbok pada pukul 3 petang. Tiga lagi lokasi 'check point' yang ditetapkan adalah di Masjid Negara, Masjid Al Bukhry di Jalan Hang Tuah dan Kompleks Kraf di Jalan Conlay.

Dalam pada itu, 773 penjaja dan 500 pekedai di Petaling Street bersetuju untuk menghentikan perniagaan pada 16 September ini bagi mengelak sebarang perkara yang tidak diingini berlaku.


4. SIAPA YANG AKAN HADIR?

Perhimpunan dijangka bakal dihadiri oleh kira-kira 30,000 peserta daripada 250 badan bukan kerajaan (NGO).

Ketua Penerangan UMNO Datuk Ahmad Maslan pada Ahad menegaskan, UMNO bukan antara penganjur perhimpunan tersebut. Namun, pada masa sama, beliau yakin pesertanya akan mengikut peraturan.

Presiden parti Datuk Seri Najib Razak terdahulu mengesahkan, UMNO tidak menaja perhimpunan 16 September ini, namun mengakui ada beberapa pemimpin parti yang terlibat selaku wakil NGO.

Sementara itu, Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pula dalam satu kenyataan berkata, PAS tidak terlibat dalam penganjuran acara ini dan parti itu turut melarang mana-mana ahlinya dari menghadirkan diri.


5. APA KATA PIHAK BERKUASA?

Sehingga Isnin, 14 September, permit berhimpun yang dihantar pada 8 September oleh Pesaka masih belum mendapat persetujuan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Sebelum ini Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menasihatkan perhimpunan tersebut diadakan di tempat tertutup.

Pada Ahad, polis KL menafikan gambar dan berita kononnya, sekumpulan mat rempit berbaju merah dikatakan berkumpul dari Jalan Chow Kit dan ke Pavilion Serta Bukit Bintang yang viral di media sosial. 

Dari: Astroawani.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik