Monday, September 7, 2015

KERUH DIKUALA SEKARANG BUKAN TERJADI SENDIRI.....

Nampaknya plan peralihan kuasa seolah sedang berlaku dan bila-bila masa sahaja PM baru mungkin akan menggantikan Najib.

Itupun jika Najib dapat diusahakan melepas jawatan.

Turunnya seorang PM bukan berseorangan. Ia turut menarik sekelompok penyokong yang bergayut di bawahnya.

Begitu juga apabila PM baru mengambil tempat. Ia akan mengangkut barisan baru yang setia menyokong.

Siapakah yang akan jadi pengganti? 

Jika ikut giliran Zahidlah yang akan naik menjadi penasihat YDA (Agong). 

Bagi aku, jawatan Perdana Menteri sebenarnya adalah penasihat pada Yang Dipertuan Agong. Ia adalah tradisi sejak perletakan asas kerajaan Melayu dengan termeterainya persetiaan antara raja dengan rakyat di Palembang Bukit Saguntang - dalam hal ini kita kena faham simbolik sistem kesultanan Melayu.

Namun belum sempat Zahid mengambil giliran, beberapa isu sudah dipersiapkan dan telahpun dilontarkan. Akan tersungkurkah Zahid sebelum perlantikan?

Mungkin juga Zahid tidak layak sebaliknya Muhyidin Yasin akan dijemput semula untuk tujuan pembetulan?

Bersihkah TSMY dari sebarang isu? Belum tentu. TSMY tidak diganggu sekarang kerana pembangkang kuffar memang suka beliau jadi PM. Lebih mudah ditumbangkan nanti.

Jika demikian, siapa lagi? Hishamudin Tun Husin (H2O)? Mahukah rakyat berPMkan formula air itu? Selain daripada 'kejayaan' beliau melalui detik  hitam insiden MH370, hampir semua kementerian yang beliau pegang sebelum ini dianggap gagal!

Anwar Ibrahim? Rasanya jika Anwar yang jadi calon, belum sempat angkat sumpah lagi sudah berlori tuduhan perlu kita jawab. 

Nanti apa pula kata Mat Sabu? Boleh jadi Mat Sabu akan kata: daripada Anwar baiklah aku".

Barangkali kita boleh cadangkan Hj Hadi. Namun atas kapasiti apa? PAS cuma ada 22 kerusi parlimen. Bagaimana presiden parti minoriti boleh menjadi PM?

Namun kita jangan lupa, syarat menjadi PM ialah seseorang yang boleh meyakinkan YDA bahawa beliau mendapat sokongan majoriti ahli parlimen. 

Nama parti yang diwakili bukanlah syarat dan tiada pun dalam peruntukan perlembagaan.

Namun TGHH tidak pernah direstui oleh kaum cina waima semasa kerjasama PAS-DAP dulu. Apatah lagi sekarang setelah keduanya berpatah arang.

Maka jika mahukan TGHH jadi PM, restu orang UMNO itu wajib. Sediakah pemimpin UMNO berPMkan TGHH? Nak bubar UMNO atau PAS? 

Justeru apa pilihan kita lagi? Jika tiada, bersedialah untuk berPMkan bukan Melayu pula. Mungkin LGE mampu mengambil alih. Bukan adapun perkara dalam perlembagaan yang menghalang. Asalkan YDA percaya seseorang itu mendapat sokongan majoriti parlimen, cukuplah.

Adakah LGE boleh meyakinkan YDA? Aku tidak tahu tetapi ia bukan mustahil. Orang cina bukan baru sekarang bercita-cita menguasai Tanah Melayu. Jika tiada ruang dan harapan, takkan mereka bersusah payah memperjuangkannya sejak selepas Jepun kalah?

Mereka mungkin sudah ada strategi yang kita tidak terfikir.

Suatu ketika dulu siapa pernah menyangka di tengah-tengah kepulauan Melayu akan terdapat sebuah negara bukan Melayu (Singapura)?

Keruh di kuala yang berlaku sekarang bukan terjadi sendiri. Ada yang menggodaknya di hulu sana. Begitu juga ikan yang timbul tenggelam kekurangan oksigen bukan kerana kebetulan tetapi ada tangan yang menuang tuba di hulunya.

Orang Islam terutama orang muda jangan terlalu ideal dalam mencari pemimpin. Zaman Rasulullah saw sudah berlalu. 

Memang kita perlu mencari pemimpin terbaik namun mensyaratkan kelayakan setara dengan Rasulullah saw atau para sahabat baginda r.a adalah mustahil. 

Bahkan empat orang sahabat baginda pun tidak sunyi dari kesilapan semasa menjadi khalifah.

Apa yang wajib kita buat ialah memastikan pentadbiran negara (di bawah YDA) adalah orang Islam. Kelemahan seseorang pemimpin di sana-sini itu adalah normal dan perlu diterima seadanya.

Kalau nak cari yang ideal, takkan dapat. Lebih membimbangkan, ketika kita sedang bergolak itulah pihak musuh memperolehi kesempatan terbaik mengambil alih kerajaan.

Demang suka mencadangkan Zahid atau Hj Hadi. Lebih molek lagi jika kedua-duanya digandingkan.

Ataukah Tun Mahathir perlu kembali melunaskan 'perjuangan yang belum selesai' sebagaimana sajak yang beliau dendangkan?

Tak perlulah tanya MCA setuju atau tidak.

By: Wadaat.

1 comment:

  1. Cara Melayu berfikir tidak banyak berubah. Ramai yang melingkari diri dan minda dengan pemikiran dan sikap negatif lantaran dari pembawaan awal tiada jati diri dan sering mersa inferior. Sikap inferior ini kerap disulam dengan tidak tanduk superiority complex yang kerapkali menjahanamkan kredibiliti orang Melayu. Jati diri bukan datang sendir. Ia bersulam iman dan pengalaman diterajui dengan kewarasan. Kalau jiwa sudah inferior, setinggi mana yang dipegang pun tidak tanduknya tetap inferior!!!! Ketandusan kepemimpinan Melayu bijaksana adalah hasil dari leader yang kehausan iman, lemah jiwa, merana inferior dan bersikap superior!!! hanguslah bangsa!!!!

    ReplyDelete

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik