Monday, September 14, 2015

MAHATHIR DAN DAIM ZAINUDDIN SEKUTU PEMBERONTAK "CONFEDERATES OF THE FIFTH COLUMN".

“”The Third Force

“The Confederates of the Fifth Column”…agak menakutkan, bukan? Ia seperti sindiket lelaki berpakaian suit kelabu yang duduk di atas kerusi mewah berwarna merah dan memberi arahan dari Dewan Mason. Tetapi itu tidak berapa betul, sebenarnya. “The Confederates of the Fifth Column” tiada kaitan dengan kongsi gelap atau lelaki berkuasa yang memberi arahan dari Dewan Mason””

The Fifth Column

“The Fifth Column” popular pada tahun 1936 berikutan rampasan kuasa yang telah dirancang oleh Nasionalis General terhadap Madrid. Ia adalah permulaan Perang Saudara Sepanyol, berlaku antara blok nasionalis sayap kanan dan kerajaan Republikan sayap kiri. General Emilio Mola Vidal bersama dengan kumpulan pemberontak yang berjiwa subversif dengan pemahaman yang jelas bahawa “The Fifth Column” akan melemahkan kerajaan Republikan dari dalam bandar.

Walaubagaimanapun, tentera Vidal terpaksa berundur beberapa hari kemudian dalam menghadapi tentangan sengit dari Republikan. Tidak lama kemudian, blok Republikan menjadi bimbang dan usik ‘the fifth column’ sebagai kumpulan pengkhianat yang berkonspirasi dengan musuh untuk menggulingkan kerajaan. Syak wasangka yang betul mengundang tindakan paranoia apabila Republikan mula hukuman secara besar-besaran terhadap lebih 4,000 orang awam dan penyokong tentera, sesetengah daripada mereka didakwa hanya berdasarkan gerak hati.

Ada asas kepada semua ini.

Terma ‘Fifth Column’ mungkin mengalami masalah penggunaan yang tidak pernah ditangani sebelum ini, kerana asasnya boleh diperolehi pada skala yang sepadan dengan “political slants”. Sebagai contoh, jika anda seorang ahli kepada kumpulan yang tidak percaya kepada kerajaan, maka  anda mungkin dianggap sebagai ‘Fifth Column’ seperti seorang pensabotaj. Begitu juga, puak pemberontak yang menentang kerajaan cenderung untuk samakan ‘Fifth Columnist’ kepada puak yang bersimpati. Pensabotaj atau golongan yang bersimpati, mereka menyokong kedua-dua belah syiling yang sama; kedua-duanya menggambarkan pengkhianat dan tidak setia terhadap kumpulan yang tidak percaya pada kerajaan.

The Confederates of the Fifth Column

Selama ini, penggunaan istilah yang diperluaskan untuk melibatkan puak pemberontak yang cuba menggulingkan negara dengan apa cara sekalipun. Dari satu segi, Fifth Columnists adalah orang yang mengkhianati kepercayaan negara dan melibatkan diri dengan musuh untuk melemahkan kuasa kerajaan.

Dengan itu, bulan madu pasca pilihan raya Dato ‘Seri Najib Razak telah dipendekkan secara tiba-tiba oleh sekumpulan pemberontak yang memfitnah dan menghasut dengan mendakwa  hilang moral dan seterusnya mahu melakukan rampasan kuasa. Konspirasi dahsyat ini bijak dan bodoh pada masa yang sama, dimana kumpulan tersebut telah diwakilkan oleh Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN) yang membangkang kerajaan, yang semuanya mengambarkan anarki.

Kumpulan itu bertindak senada dengan berbagai lapisan sekutu mereka yang amat kompleks membabitkan warga asing dari segi kepentingan peribadi. Perancangan helah teliti yang dibuat oleh pembangkang dan pro-Barisan Nasional yang menentang kerajaan ini tidak semestinya secara rahsia, namun satu pihak tidak berkomplot untuk mencapai agenda yang sama.

Mereka menjadi agen untuk gencatan senjata yang ada persamaan dengan subversif dan merancang beberapa plot yang berbeza untuk membawa perubahan rejim di Malaysia. Dalam beberapa kes, tindakan subversif dikatakan di bawah naungan Yayasan Soros dan beberapa agensi asing lain dari Amerika Syarikat dan United Kingdom. Terdapat juga khabar angin berkenaan hubungkait dengan Perancis, walaupun, kesahihan masih belum dapat dipastikan.

Diketuai oleh Clare Rewcastle Brown dari Sarawak Report, ketua-ketua media asing yang berpakat untuk menjatuhkan Najib milik salah satu daripada empat saluran (kolum) yang disenaraikan di bawah:

 1. Sarawak Report
 2. The Wall Street Journal
 3. The New York Times
 4. The Soros Foundation

Kumpulan tempatan yang bersekutu “confederacy constitute a fifth column”. Pemimpin utama terdiri:

 1. Tun Dr. Mahathir (mastermind)
 2. Tun Daim Zainuddin (advisor)
 3. Dato’ Seri Anwar Ibrahim (accessory)
 4. Tan Sri Abdul Gani Patail (accessory)
 5. Tan Sri Rashpal Singh (accessory)
 6. Senior Management of the Edge Media Group (accessory)

Beberapa pemimpin utama yang disyaki terlibat:

 1. Tan Sri Zainuddin Maidin (spokesperson)
 2. Dato’ Seri Khairuddin Abu Hassan (spokesperson, effectively)
 3. Tan Sri Muhyiddin Yassin (since denied being an accessory)
 4. Tan Sri Zeti Akhtar Aziz (accessory)
 5. Jessica Gurmeet Kaur (accessory)
 6. Tony Pua (accessory)
 7. Nurul Izzah (accessory)

*Beberapa nama mereka yang disyaki sebagai bersubahat dengan musuh-musuh dari “the Confederates of the Fifth Column” telah ditahan.

Adakah perancangan UMNO musnah kini…

The Confederates of the Fifth Column terlibat dengan Perdana Menteri Dato ‘Seri Najib Tun Razak pada 18 Ogos 2014. Sejak itu, mereka lancarkan siri keseluruhan konspirasi terhadap Perdana Menteri dengan dakwaan palsu dengan maklumat yang ditokok tambah diberikan kepada satu atau lebih saluran media asing yang dinyatakan di atas.

Clare memainkan peranan penting dalam memberikan cerita-cerita yang direka penuh dengan rekaan yang berniat jahat. Misi beliau, seolah-olah, untuk meletakkan pengakhiran kepada setiap rancangan atau inisiatif tertulis nama Najib, dengan tujuan untuk melakukan perubahan rejim di Malaysia.

Dalam negara pula, Mahathir bersama orangnya menggunakan internet membuat dakwaan yang mencetuskan ketegangan. Mereka menuduh Najib terlibat dalam memburu mereka yang menentang beliau berikutan dengan penahanan Tan Sri Rashpal Singh (bekas penasihat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia atau SPRM), Jessica Gurmeet Kaur (seorang pegawai dari Jabatan Peguam Negara, atau Jabatan Peguam Negara), dan Sazilee Abdul Khairi, seorang Timbalan Pendakwa Raya (DPP) dengan SPRM. Penangkapan diteruskan dengan beberapa orang yang dikaitkan dengan siasatan dalam 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Tetapi itu sebelumnya

Kini, “the Confederates of the Fifth Column” menyebarkan khabar angin jahat secara berleluasa yang telah dibuat oleh Mahathir dan Tun Daim Zainuddin. Khabar angin itu merupakan konspirasi untuk mencetuskan aliran ringgit secara besar-besaran merentasi sempadan Malaysia. Dengan tersebarnya khabar angin tersebut, ringgit akan lebih lemah dan ini akan memberi tekanan inflasi kepada rakyat, dan seterusnya akan mengutuk pentadbiran Najib sebagai lemah dan mencari cara untuk  perubahan rejim.

Dan Menyedari kedudukan firma Najib dalam parti, the Confederates of the Fifth Column telah membuat plot baru sebagai langkah kontigensi. Ada yang mengatakan bahawa rancangan itu tidak lagi berkaitan dengan merampas kuasa Najib, tetapi untuk memusnahkan UMNO dan menggantikan parti berasaskan Melayu itu dengan lain parti berbilang kaum yang lain, salah satunya akan diterajui oleh seorang tokoh korporat yang terkenal.

Adakah benar perancangan untuk memusnahkan UMNO?

Laungan kegembiraan bercampur baur dengan kebingungan selepas UMNO membuat kesimpulan selepas mesyuarat Majlis Tertinggi pada Rabu lepas, pada 9 September 2015. Di tengah-tengah spekulasi hubungan dengan Confederates of the Fifth Column, Tan Sri Muhyiddin Yassin ” cheated political death“ semasa mesyuarat apabila beliau mengakui tahu berkenaan plot untuk menjatuhkan Perdana Menteri melalui penipuan.

Teori konspirasi mungkin “pukulan” yang paling sukar berikut pengakuan Muhyiddin tersebut. Mereka mengalami kejutan besar apabila mendapati Muhyiddin dan bukan Dato ‘Seri Najib Razak yang telah mengangkat bendera putih semasa mesyuaratMT. Tetapi apa yang menarik perhatian saya adalah cara Lim Kit Siang bertindak balas kepada keputusan mesyuarat tersebut.

Kit Siang seolah-olah marah dan mengutuk mesyuarat tersebut, malahan beliau anggap ianya satu kegagalan dalam menangani kontroversi yang mengaitkan Najib dengan salahlaku dan penipuan. Tetapi serangan tiba-tiba dari Kit Siang mungkin sekadar untuk mengalih perhatian semata-mata.

Adalah dipercayai bahawa Kit Siang meratapi kematian Mahathirisme di tangan Najib, yang mana UMNO kini mungkin membawa ‘agenda pantai barat’ ke ambang kejatuhan. Mungkin iniadalah sebab mengapa Kit Siang diperlukan untuk memacu persepsi orang ramai agar beralih dari keadaan dimana beberapa tangkapan akan dibuat pada minggu-minggu yang akan datang. Saya akan huraikan cerita Kit Siang dalam masa terdekat, dalam artikel yang lain.

Buat masa ini, mari kita perbetulkan satu perkara; ia tidak lagi berkenaan ‘UMNO Mahathir’ tetapi ‘UMNO Najib’. Pada Rabu lepas, Mahathirisme telah berkubur sama sepertimana Mahathir mengkebumikan ‘UMNO Tunku’ berikutan persengketaan dalaman parti pada tahun 1987.

Ketika itu, Mahathir berkisar sekitar badan kehakiman sebelum beliau memusnahkan UMNO dan menggantikan parti ‘nasionalis’ dengan yang baru. ‘UMNO Baru’, ianya dipanggil telah menafikan kemasukan Tengku Razaleigh Hamzah dan beberapa penentang beliau, yang Mahathir lihat sebagai ancaman terhadap kepimpinan beliau (rujuk www.malaysia-today.net/the-khairuddin-abu-hassan-story-how -ia-semua-mula /)

Dalam apa jua keadaan, penyiasat yang menyiasat kebocoran maklumat rahsia kepada warga asing akan menyiapkan kertas siasatan dengan nama-nama mereka yang berkomplot melakukan jenayah terhadap Perdana Menteri dengan terperinci. Kejayaan ini ekoran pengakuan yang telah dibuat oleh Xavier Andre Justo dan Tony Pua, yang nama mereka kelihatan di seluruh media beberapa hari lalu.

Secara keseluruhannya, Justo dan Pua melengkapkan teka teki yang tersebar berkenaan plot jahat untuk menggulingkan Perdana Menteri. Dengan Muhyiddin kembali semula, Najib mungkin sudah ada jawapan untuk teka-teki tersebut dan tidak lama lagi dakwaan boleh dibuat ke atas pengkhianatan.

Persoalan sekarang ini; adakah  Muhyiddin akan mendedahkan semua hingga ke akhirnya ‘the Confederates of the Fifth Column ‘  setiap anggota yang berkomplot melawan Najib? Adakah Muhyiddin akan mengesahkan kewujudan plot untuk memusnahkan UMNO, dan jika plot sememangnya dirancang oleh Tun Dr Mahathir dan Tun Daim Zainuddin?

Dan yang paling penting, adalah Tun jenis lelaki yang akan memusnahkan UMNO hanya untuk memastikan anaknya jadi Perdana Menteri pada tahun 2021?

Ya memang betul. Tetapi yakinlah, Tun tidak bergerak sendirian.No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik