Sunday, June 5, 2016

PERGINYA LAGENDA TINJU DUNIA.

Dunia tinju hari ini meratapi pemergian lagenda tinju dunia, Muhammad Ali atau nama sebenarnya Cassius Marcellus Clay yang telah meninggal dunia hari ini. Berita pemergian Allahyarham disahkan sendiri oleh ahli keluarga beliau yang berkumpul di sebuah hospital di Pheonix, Arizona, Amerika Syarikat, kerana masalah pernafasan.

Dalam satu kenyataan, Laila, anak perempuan Muhammad Ali yang juga bekas juara tinju wanita dunia memberitahu, “Setelah 32 tahun beliau bertarung dengan penyakit Parkinson, beliau hari ini pergi dengan tenang”.

download (2)

Sebelum ini, beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab pernah menyiarkan kematian Muhammad Ali namun ianya dinafikan oleh ahli keluarga beliau. Malah, beliau sempat menonton filem mengenai dirinya beberapa tahun yang lalu dan telah muncul beberapa kali dalam program bual bicara di Amerika Syarikat.

Sepanjang karier beliau, beliau berjaya memenangi tali pinggang kejuaraan heavyweight dunia sebanyak 3 kali dimana akhirnya beliau dinobatkan sebagai petinju yang tidak mungkin dikalahkan pada tahun 1974.

Beliau telah memeluk agama Islam pada tahun 1964 dan menukar namanya kepada Muhammad Ali walaupun pada ketika itu, sentimen perkauman dan agama begitu menebal dikalangan warga kulit putih Amerika.

Kejuaraan beliau juga pernah dilucutkan pada 1967, tiga tahun setelah memenangi kejuaraan tali pinggang heavyweihht dunia pertamanya, hanya kerana beliau enggan menyertai kerahan tenaga tentera Amerika dalam kempen Perang Vietnam pada tahun berkenaan. Walaupun beliau berusaha menentang hukuman ini, namun Mahkamah Tinggi Amerika mengekalkan hukuman ini.

download (3)

Siapa yang dapat melupakan pertarungan beliau dengan Joe Frazier yang merupakan antara pertarungan paling epik dalam sejarah tinju dunia. Pertarungan yang diadakan di Manila, Filipina ini digelar “The Rumble In The Jungle” yang menyaksikan buat pertama kalinya, jutaan manusia melekat dikaca televisyen hanya mahu menyaksikan pertarungan epik ini.

Kini, pengungkap kata-kata “Float Like a Butterfly, Sting like a bee” (melayang seperti rama-rama, menyengat seperti lebah) telah pergi meninggalkan kita. Hanya tarian san tumbukan padunya sahaja yang masih kekal dalam ingatan kita, itupun menerusi dvd koleksi pertarungan beliau.

Al Fatihah kepada Muhammad Ali.

-PRU14.

1 comment:

  1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111
    (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))    Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

    ReplyDelete

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik