Saturday, October 15, 2016

MELAYU AKAN HILANG KUASA JIKA TERUS LALAI.

Y

Sistem pilihan raya di Malaysia menetapkan rakyat yang berumur 21 tahun dan ke atas layak mendaftar dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebagai pemilih bagi melayakkan mereka dibenarkan menjadi pemilih dalam mana-mana pilihanraya yang diadakan oleh SPR mengikut kawasan di mana seseorang itu didaftarkan.  

Malang sekali, hak ini tidak dimanfaatkan oleh majoriti golongan muda.  Mereka selesa dengan kehidupan sekarang dan tidak melihat pilihanraya sebagai satu perkara penting. 

Antara alasan mereka ialah undian mereka tidak mampu mempengaruhi dasar-dasar kerajaan dan masa depan negara, tiada masa untuk mengundi, tidak berminat, malas, tidak penting, malah ada yang mengatakan tidak tahu di mana hendak mengundi! 

Hakikatnya, mengundi adalah hak semua individu yang mempunyai taraf kerakyatan Malaysia yang sah. Ianya memberi peluang kepada anda untuk turut serta mencorakkan bentuk pemerintahan negara ini dalam tempoh setiap lima tahun.

Meskipun satu undi, ia boleh membawa kesan yang besar terhadap hasil undian. Mungkin dengan satu undian itulah, keputusan pengundian di sesuatu kawasan ditentukan.

Tiada gunanya mengulas bermacam-macam perkara tentang politik negara tapi kesudahannya tidak keluar mengundi.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), sehingga 31 Disember 2015,  seramai 17,658,700 rakyat Malaysia berusia melebihi 21 tahun layak menjadi pengundi.

Daripada jumlah tersebut 13,468,946 telah pun mendaftar sekaligus bermaksud, masih terdapat lebih 4 juta yang tak mungkin dapat mengundi pada PRU akan datang jika mereka tidak pergi mendaftar.

Daripada jumlah yang layak mengundi tetapi belum mendaftar itu pula bangsa Melayu mencatat peratusan tertinggi iaitu 43 peratus diikuti Cina (29 peratus) dan India (9 peratus).

Pelbagai kaedah telah disediakan oleh kerajaan melalui badan SPR untuk memudahkan rakyat Malaysia mendaftar sebagai pengundi atau pemilih.

Pendaftaran boleh dilakukan dengan mengunjungi ibu pejabat SPR, pejabat-pejabat pilihan raya negeri dan pejabat Pos berkomputer, selain melalui pendaftaran bergerak seperti Out-Reach Team SPR, penolong pendaftar parti politik atau penolong pendaftar di semua pejabat kerajaan yang dilantik oleh SPR.

Pemohon cuma perlu mengisi Borang A berdasarkan maklumat yang terdapat dalam kad pengenalan, resit JPN KPPK 9 atau Resit JPN KPPK 11 yang telah disahkan butirannya oleh Jabatan Pendaftaran Negara.

Rakyat yang layak mendaftar sebagai pengundi disyaratkan mestilah warganegara Malaysia, sudah mencapai umur 21 tahun pada hari pengundian, menetap di mana-mana bahagian pilihan raya di Malaysia dan tidak dihalang atau hilang kelayakan oleh undang-undang.

Rakyat sepatutnya menggunakan sepenuhnya peluang yang diperuntukkan oleh Perlembagaan Negara untuk menentukan kepimpinan negara.  Orang Melayu perlu sedar bahawa satu-satunya yang masih dimiliki ialah kuasa.  Jika Melayu tidak mendaftr sebagai pengundi, Melayu boleh hilang kuasa.  

Malang sekali belia Melayu hanya jaguh berdemostrasi dan membantah itu dan ini.  Sedangkan mereka sendiri tidak menggunakan hak yang lebih utama dan besar ialah daftar sebagai pengundi dan seterusnya menentukan hala tuju kepimpinan negara melalui peti undi. 

Keseluruhan sikap generasi muda ini benar-benar menunjukkan bahawa mereka tidak peka dan sensitif terhadap sosialisasi politik negara. Jika belia kita terus demikian pasif serta tiada ‘cakna’ dalam aktiviti sosialisasi politik, nescaya kita akan ketandusan pemimpin-pemimpin berkaliber dalam proses pengurusan dan pentadbiran negara pada masa hadapan. 

Kajian yang pernah diadakan mendapati sosialisasi politik dalam kalangan belia adalah di peringkat sederhana baik sahaja kerana ramai belia yang tidak membabitkan diri dalam aktiviti sosialisasi politik. Sosialisasi politik bermaksud bagaimana kita menerima norma, nilai dan pengalaman politik dalam kehidupan kita. 

Sosialisasi politik dipengaruhi oleh ibu bapa, ahli keluarga, rakan sebaya, malah media dalam menerima atau menolak sesuatu parti politik. Namun keentengan generasi muda terhadap perkara ini menyebabkan mereka menunjukkan sikap berkecuali dengan persekitaran yang berlaku di sekeliling mereka. 

Mereka menganggap bahawa tugas kerajaan adalah untuk melakukan sesuatu yang dapat meningkatkan kualiti kehidupan mereka, namun mereka tidak membantu dari segi kestabilan politik negara dengan tidak mendaftar sebagai pemilih, atau telah mendaftar, tetapi tidak membuang undi. 

Antara faktor golongan belia hari ini kurang sensitif terhadap aktiviti sosialisasi politik negara mungkin disebabkan hidup mereka dikaburi keselesaan hidup yang sedang mereka nikmati. Selagi mana makan dan minum mereka tidak terputus, selagi itulah mereka akan terus bersikap sambil lewa terhadap kesedaran berpolitik.

Selain itu, persepsi generasi muda yang sempit terhadap politik turut mempengaruhi sikap berkecuali mereka dalam sosialisasi politik negara. Mereka beranggapan bahawa keterlibatan dalam politik adalah berusaha untuk menjadi pemimpin parti politik di peringkat tempatan dan nasional. 

Di samping itu, kelekaan golongan muda dalam arus hiburan dan keseronokan menyebabkan mereka mengabaikan hal-hal lain yang lebih besar dalam kehidupan mereka, khususnya dalam berpolitik. 

Langkah drastik perlu diambil oleh kerajaan dan semua pihak perlu menggembleng tenaga ke arah yang sama. Kerajaan mungkin boleh menyuntik kefahaman dalam kalangan belia dengan mewujudkan satu subjek khas di sekolah atau di institut pengajian tinggi tentang struktur dan pentadbiran kerajaan Malaysia supaya golongan belia akan sedar dan memahami tanggungjawab mereka dalam kepentingan politik negara. Pelbagai kursus untuk menimbulkan kesedaran berpolitik juga wajar dilaksanakan oleh semua pihak bertanggungjawab. 

Di samping itu, pihak universiti juga perlu memainkan peranan untuk mencetuskan kesedaran di kalangan mahasiswa serta menggalakkan mereka keluar mengundi dengan mengisytihar cuti umum ketika pilihan raya berlangsung. 

Golongan muda tidak sepatutnya berfikiran negatif terhadap sosialisasi politik kerana kepemimpinan masa hadapan tetap akan tergalas di bahu kita. Duka cita golongan terpelajar tidak memahami sistem politik negara.  Sebab itu, mereka tidak kisah tentang apa yang berlaku dalam politik.  Tetapi, jika hak mereka tidak ditunai, tahu pula mereka menyalahkan pemimpin politik, sedangkan mereka sendiri benci atau tidak ambil peduli tentang politik.
-Lokman Ismail.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik