Friday, February 17, 2017

MAHATHIR KIT SIANG: SIAPA TIKAM SIAPA?

Sebagai seorang ahli politik yang lama, sudah pastinya setiap gerakan yang dilakukan mempunyai maksud yang tersiratnya. Setiap perkataan yang dikeluarkan itu  mempunyai maksud yang mendalam.

Perkara ini  pada kebanyakan pemerhati politik akan mengkaji setiap gerakan atau perkataan yang dibuat oleh pemimpin politik yang telah lama bergelumang dengan pelbagai senario  politik Negara.

Begitu juga dengan kerjasama  DAP dengan PPBM, setiap perancangan untuk bersekongkol itu mempunyai maksud yang tersirat. Bagi DAP ianya lebih kepada untuk “mempergunakan” Mahathir untuk memecahkan kelompok sokongan Melayu UMNO.

Rata-rata penganalisis politik akan menjangkakan bahawa  Mahathir akan kembali  melakukan “U-Turn”  kepada musuhnya yang dikecam selama ini sebaik sahaja mendapat apa yang  dikehendakinya.  Andaian ini dibuat berdasarkan sejarah politik silam Mahathir sebelum ini.

Pemimpin DAP  disemua peringkat  secara sedar telah menyatakan bahawa Mahathir sekarang hanya  melakukan lakonan semata-mata  demi untuk meraih sokongan kelompok pembangkang dalam usaha mengejar cita-citanya.

Pada  masa yang sama , kita jangan lupa bahawa pemain politik DAP iaitu Lim Kit Siang juga mempunyai matlamat  yang sama dan enggan mengakui  untuk mendapatkan jawatan Timbalan Perdana Menteri, sedangkan  itu merupakan satu langkah yang cukup kukuh untuk mengawal segalanya.

DAP yang sebelum ini dikenali sebagai DAP keluarga Lim menurut sejarah yang berlaku di Pulau Pinang  yang telah berlaku  dimana akan melakukan penyingkiran  terhadap PAS dan PKR didalam kelompok Exco yang dilantik pada permulaan pemerintahan.

Perkara ini juga akan dilakukan terhadap Mahathir  sebaik sahaja UMNO dapat ditumbangkan. Kita percaya DAP akan terus memperkukuhkan legasi sokongannya  dan akan menempatkan  orang orang yang  memberikan sokongan padu terhadap mereka.

Pernikahan mutaah yang dilakukan oleh  PPBM dan DAP ini dilihat akan bercerai pada bila  bila masa sahaja apabila kedua daripada mereka mula melihat sesuatu yang  lebih baik berada dihadapan mereka. Setakat ini kita melihat hubungan intim ini berjalan dengan baik dan akan kekal selamanya.

Namun  ianya tidak akan berlaku sedemikian bila kita menoleh kembali sejarah politik kedua-dua mereka ini. Kedua-dua mereka ini akan terus memainkan peranan mengolah  perjalanan politik agar ianya dilihat  dilakukan dengan  sifat kesefahaman yang jitu.

Bagi Mahathir dan Guan Eng akan bertindak kearah yang sama apabila  mereka berdua ini mendapat apa yang diinginkan. Seterusnya  pemimpin politik DAP dan PPBM akan memainkan  tugasan masing-masing untuk mewujudkan persepsi untuk menjatuhkan pihak lawan mereka.

Sebagaimana yang ditulis didalam “Top Secret 2013” DAP akan memberikan ruang untuk Anwar  menjadi Perdana Menteri , tetapi setelah cukup masa yang diberikan  iaitu 2 tahun, Anwar akan dikaitkan dengan masalah moral dan akhirnya akan disabitkan dengan kesalahan  yang membolehkan perlucutan jawatan yang disandang.

Pada masa itu setiap perancangan perubahan dasar-dasar Negara telah pun dilakukan ketika  Anwar menjadi perdana Menteri. Setelah semuanya tercapai maka  akhirnya disingkirkan.  Begitu juga dengan Mahathir, dia akan disingkirkan dengan pelbagai salah laku yang telah dilakukan semasa pemerintahan dahulu.

DAP tetap menganggap Tun Mahathir adalah individu yang tidak boleh dipercayai dan mempunyai banyak skandal politik yang tidak pernah diperjelaskan. Perkara ini dapat kita lihat bagaimana Lim Kit Siang  hanya mampu membisu seribu bahasa dalam kehilangan wang Negara melalui Forex.

Tindakan Kita Siang tidak mengetengahkan perkara ini adalah kerana  belum sampai masanya ianya untuk digunakan. Pada masa akan datang isu ini  juga akan digunakan untuk menyingkirkan Mahathir termasuk beberapa isu yang lain.

Perkara yang paling tidak masuk akal yang dilakukan oleh Mahathir adalah apabila  dia menberikan tempoh sebulan untuk PAS membuat keputusan. Sedangkan  Mahathir adalah orang yang merayu untuk PAS berada didalam Pakatan.

Jika kita fikirkan secara logik akal, apakah dengan kehadiran PAS kedalam Pakatan Harapan dengan kerusi yang ada ditangan PAS itu tidak akan menjadi penghalang kepada Mahathir untuk mencapai cita-cita untuk meletakkan Mukhriz sebagai Perdana Menteri.

Sudah pastinya ianya merupakan satu halangna besar bagi Mahathir, jadi memujuk PAS itu  boleh dikatakan satu lakonan  atau sandiwara politik dan kehadiran PAS kedalam Pakatan sememangnya tidak diundang sama sekali.

Jika ini berlaku, Mahathir tidak akan  berjaya untuk mencapai cita cita politiknya  jika PAS berada didalam Pakatan. Jalan mudah yang ada sekarang akan menjadi susah bila ada persaiangan calon untuk menjawat jawatan Perdana Menteri.

Apa yang sedang berlaku sekarang didalam PPBM? Mahathir berjaya menyisihkan kewujudan Muhyiddin, Wan Azizah dan melakukan kunjungan simbolik terhadap Anwar Ibrahim dan bukan melakukan permohonan maaf diatas tindakannya menganiayai Anwar.

Sebagai langkah seterusnya kehadiran Zaid  kedalam Pakatan adalah seperti dirancang. Melalui kenyataan yang dikeluarkan Zaid telah  mengatakan Mahathir adalah De Facto didalam Pakatan. Tindakan ini adalah bertujuan untuk melihat respon pihak PKR dan DAP terhadap beliau.

Sekarang Mahathir tahu bahawa PKR dan DAP masih tidak boleh menerima beliau sebagai seorang yang berkuasa  walaupun Mahathir adal;ah bekas Perdana Menteri selama 22 tahun. Jadi satu pengorbanan untuk menaikan sokongan  terpaksa dilakukan, Apakah pengorbanan tersebut?

Mahathir dengan mudah  telah menerima lantikan sebagai Pengerusi Penaja PPBM di Langkawi. Dengan cara ini penyokong dari PKR  dan Bersatu akan melihat bahawa Mahathir bukan seorang yang gila jawatan dan boleh diletakkan hingga keperingkat bawahan sekali pun. Bijak bukan.

Berbalik kita apabila  PAS berada di dalam Pakatan Harapan kerana tentu sekali PAS mahukan presiden mereka, Abdul Hadi Awang menjadi calon Perdana Menteri. Apabila ini berlaku PAS akan mendapat sokongan daripada ahlinya- Dan bagaimana dengan Mukhriz?

Mukhriz akan berhadapan dengan saingan dari sebuah parti yang cukup lama dalam politik  berbanding dengan PPBM. Sudah pasti Mukriz akan  tenggelam  dalam usaha untuk mendapatkan tempat sebagai Perdana Menteri.

DAP pada masa ini akan mengulangi sejarah politik mereka menggunakan PAS sewaktu memerintah Perak selama 10 bulan 28 hari. Sudah pastinya sokongan untuk jawatan Perdana Menteri PAS akan mendapat sokongan dari DAP dan menggunakan kuasa dominanya untuk membuat keputusan.

Sekarang kita dapat melihat bagaimana percaturan demi percaturan kedua-dua ahli politik ini untuk memastikan  matlamat mereka tercapai. Jadi para penyokong tidak seharusnya terperangkap dengan slogan selamatkan Malaysia sebagaimana yang didendangkan.

No comments:

Post a Comment

Pengikut

Tajuk-Tajuk Menarik